Kommentar: Fettbolaget mot all-time-high Foto: istockphoto

AAK producerar olika vegetabiliska fetter för livsmedel och skönhetsprodukter.

Kommentar: Fettbolaget mot all-time-high

Publicerad 2017-04-20 23:02:00

Kommentar Torsdagens rapport från AAK var klart bättre än väntat och vissa produkter uppvisar en exceptionell tillväxt, vilket är ovanligt även i ett fint tillväxtbolag som fettbolaget.

Aktien gick under torsdagen upp med ca 4 procent - och fortsätter 2017 på samma sätt för bolaget finns en stor chans att tidigare all-time-high över 650 kr kommer passeras.

AAK har haft en makalöst fin börsresa med sin verksamhet inriktat mot vegetabiliska specialfetter - främst till livsmedelsindustrin. Men som med de flesta tillväxtföretag och deras aktier blir värderingen ibland för ansträngd och det behövs en tid av konsolidering.

Det kan precis vara det som AAK-aktien har haft de senaste åren när aktien efter att ha varit runt nivån 650 kr vid ett flertal tillfällen under 2015-2016 sjunkit tillbaka kraftigt - faktiskt med mer än hundralappen vid något tillfälle.

Men denna svajiga utveckling har också kombinerats med en något sämre utveckling än tidigare där tillväxten dämpats och investeringar har tyngt resultatet. och då är det naturligtvis inte konstigt att kursen tar stryk - marknaden har ju som bekant en tendens att understundom dra ut trender för lättvindligt.

Första kvartalets siffror blev därför en verkligt positiv överraskning med förbättring med 13 procent av rörelseresultatet till 431 miljoner. Då är också uppstartskostnader för de större nyinvesteringarna i Brasilien och Kina medräknade, vilket gör den kraftiga tillväxten än mer imponerande.

Speciellt är det affärsområdet Chocolate and Confectionery Fats som lyfter helheten där rörelseresultatet lyfter med hela 23 procent. AAK skriver också i kvartalsrapporten att vissa produkter visar en exceptionell tillväxt, vilket är ett ovanligt ord i rapportsammanhang, men ändå inte desto mindre uppmuntrande.

Bolaget har ett program som löper fram till 2019 som ytterligare ska öka den organiska tillväxten och AAK säger sig vara försiktigt optimistiska framöver. Första kvartalet indikerar att detta snarast är en konservativ bedömning - och därför är det inte konstigt med torsdagens kraftiga kurslyft.

Med knappt 30 kr kvar till all-time-high behövs ytterligare en uppgång med ca 4 procent, vilket verkar vara inom räckhåll. Den fina rapporten kommer leda till uppjusteringar i analytikernas excelark - och AAK kan på nytt bli en favorit för de placerare som gärna vill ha ett tillväxtföretag i portföljen som historiskt visat att tillväxten är att lita på över tid.

Graf: AAK:s kursutveckling de senaste tre åren

 

Magnus Alfredsson

Följ de aktuella aktierna här

AAK