Kommentar: Electrolux på väg upp Foto: Fredrik Persson /TT

Kommentar: Electrolux på väg upp

Publicerad 2016-01-28 22:20:00

Kommentar Efter att kraftfullt ras under framför allt andra halvåret har aktien i Electrolux vänt upp igen. Den misslyckade USA-affären är nu diskonterad och börsen ser hellre på att många verksamheter höjer sin lönsamhet.

Electrolux nådde som högst nivån runt 280 kr under fjolåret och kursrusningen var ett resultat av det annonserade köpet av GE:s vitvarudivision.

Men affären sprack på grund av konkurrensmyndigheternas negativa besked, vilket kostade företaget miljardbelopp under det fjärde kvartalet som faktiskt slutade med en mindre förlust.

Men aktien gick upp med drygt 4 procent på torsdagen efter rapporten eftersom marknaden nu fokuserar på framtiden utan att affären gick i hamn. Och då ser det bättre ut än väntat.

Framförallt är det försäljningen inom Europa som går bättre än väntat tack vare en bättre produktmix, högre volymer plus att bolaget har koll på en ökad kostnadseffektivitet. Bolaget höjde också prognosen för marknadstillväxten inom vitvaror i Nordamerika för innevarande år, vilket ytterligare stärker marknadens tro om att Electrolux kommer göra ett bättre 2016 än tidigare prognoser på marknaden.

Nu är inte allt frid och fröjd, det är tuffare tider på tillväxtmarknaderna i Kina och i Latinamerika. Men när de större affärsområdena väntas växa i år finns det fog för att vara optimistisk inför kommande kvartalsrapporter.

Detta var vd Keith McLoughlins sista rapport - i början av februari tar Jonas Samuelsson över som är omärkt av misslyckandet med GE-affären. Marknaden ser med spänning fram emot vad han ska kunna betyda för bolaget - som tidigare ansvarig för affärsområdet Europa, Mellan Östern och Afrika har han vänt en nedåtgående trend i en tuff miljö och han kommer sannolikt att få minst ett halvår på sig innan smekmånaden är över.

Att Electrolux lämnade utdelningen oförändrad vid 6,50 är inget att säga om. Det visar att de extraordinära kostnaderna som drabbade bolaget under det fjärde kvartalet inte kommer igen. Och vid en bättre vinstutveckling i år finns det stora möjligheter till en högre utdelning 2017. Direktavkastningen idag hamnar på 3,4 procent.

Aktien rasade med som mest hundralappen från toppnivåerna för knappt ett år sedan till 175 kr eller med ca 35 procent. Den nivån nåddes i mitten på januari, men nu har aktien rekylerat upp till187 kr eller med 6 procent där huvuddelen av rycket kom under torsdagen. Carnegie ser dock fortsatt köpläge i aktien och tror att bolagets starka balansräkning kan innebära nya förvärv framöver. Den analysen sätter en riktkurs på 235 kr, vilket ger en potential på över 20 procent.

Magnus Alfredsson

Följ de aktuella aktierna här

Electrolux B