Kommentar: Dramatik på hög nivå kan lyfta börsen ännu mer Foto: istockphoto

Kommentar: Dramatik på hög nivå kan lyfta börsen ännu mer

Publicerad 2018-03-12 13:05:00

Kommentar Förra veckan var den nyhetsmässigt största för börsen på mycket länge. Handelskrig och Nordkorea var på tapeten, men det som påverkade börsen mest var starka makrosiffror från USA. Allt som allt finns det en del som talar för en fortsatt positiv ton på börsen.

Fredagens hausse på de amerikanska börserna var knappast oväntad efter en jobbrapport som visar att högkonjunkturen fortsätter med fler nya jobb än förväntat. Och samtidigt ökade lönerna mindre än väntat, vilket är marknadens våta dröm.

För god efterfrågan i ekonomin samtidigt som risken minskar för kraftigt stigande inflation och därmed fler räntehöjningar än väntat är mumma för aktiemarknaden. Investerare i amerikanska aktier har redan diskonterat tre räntehöjningar i år, men från de låga nivåer som vi fortfarande befinner oss i kan detta tolereras.

Historiskt fortsätter också aktier att gå bra när räntorna börjar stiga – det är ju ett tecken på fortsatt bra konjunktur och att vinsterna fortsätter upp för bolagen.

För svenska aktier är detta också givetvis bra – och dessutom är inflationen här hemma minst av allt ett problem för börsen. Inflationen envisas med att ligga under riksbankens prognoser, vilket kan peka på att det numera faktiskt är osäkert om det ens blir någon räntehöjning under 2018.

Mer info om inflationen får vi på tisdagen när siffran för februari publiceras, men marknadens förväntningar är att utfallet kommer ligga under riksbankens prognoser.

Hotet om ett handelskrig svävar fortfarande över marknaden, men det är uppenbart att Donald Trump använder detta i utpressningssyfte för att nå resultat i förhandlingar. Först och främst har han riktat sig till Mexico och Kanada i Nafta-diskussionerna, men twittrade också i helgen om att EU skulle kunna komma undan tullar om man underlättade för amerikanska varor att säljas i Europa. Fortsättning följer som det brukar heta – och ingen kan i dag säga hur detta slutar.

Positivt är i alla fall det överraskande beskedet att Trump går med på att träffa Nordkoreas ledare Kim Jong Un. Efter ett sådant möte rapporterar sydkoreanska källor på måndagen har Un sagt sig villig att sluta ett fredsavtal med Sydkorea och besluta om nedrustning av kärnvapen.

En sådan utveckling vore sensationell efter förra årets verbala skärmytslingar som oroade börserna en hel del. Utsikterna att detta går i lås är naturligtvis högst osäkra – men bara vändningen från krigshot till förhandlingsinviter är naturligtvis ett enormt stort plus.

Magnus Alfredsson