Kommentar: Comeback för Betsson Foto: Jonas Ekströmer /TT

13 november: Sverige går vidare till fotbollsvm - ett vm som lär gynna Betsson.

Kommentar: Comeback för Betsson

Publicerad 2018-02-08 13:06:00

Kommentar Med ett överraskande positivt bokslut vänder Betsson kraftigt upp idag. Aktien har haft en bedrövlig kursutveckling under lång tid, men nu när nygamla vd:n Pontus Lindwall sitter vid rodret igen kan skönjas en vändning. Fortsätter förbättringen under 2017 finns det mer att hämta.

Spelsektorns svarta får under de två senaste åren har verkligen varit Betsson som fallit med nästan 60 procent sedan toppnivåerna runt 160 kr0nor. Det har inte varit någon ände på problemen där problem, med valutan i Turkiet inte minst varit en källa till en sämre lönsamhet.

Samtidigt har konkurrensen ökat kraftigt – nya aktörer som till exempel Leo Vegas har kapat åt sig stora marknadsandelar och Betsson har istället tappat stort.

Många köpte sannolikt Betsson under 2017 i tron att utvecklingen skulle vända under fjolåret – dåvarande vd:n Ulrik Bengtsson var mycket optimistisk och menade att bolaget stod inför en skördetid.

Nu visade förra årets rapporter inte alls på något liknande och Ulrik Bengtsson fick sparken under hösten. Istället klev den gamle Betssonräven Pontus Lindwall in och kan alltså nu i alla fall peka på en rapport som överraskat positivt mot marknadens förväntningar.

I rapporten säger han sig dock inte vara nöjd eftersom de åtgärder som satts in inte ännu slagit igenom fullt ut utan detta kommer att dröja till mot slutet av 2018.

Det som dock kan ge utslag på ett positivt sätt redan före det är ju att 2018 är ett ovanligt intensivt sportår där just nu vinter-OS står för dörren. Mest hoppas nu ändå spelsektorn på sommarens fotbolls-VM med Sverige som en av deltagarna – fotboll är världens största sport och ett VM betraktas av många som det största sportevenemanget överhuvudtaget.

För Betsson har också året börjat bra med stigande intäkter – de ligger hittills 14 procent över nivån från fjolåret, vilket naturligtvis är en stark siffra. Dessutom har sportresultaten – framför allt inom fotbollen gått spelbolagens väg i mångt och mycket.

Det handlar om att de senaste månaderna har inneburit många överraskande resultat, det vill säga inte favoritvinster och det gynnar spelbolagens resultat i den så kallade sportboken. Marginalen i denna ökade till 8,2 procent från 6,6 procent under fjärde kvartalet.

Positivt är också en något högre utdelning än väntat, det handlar om 2,84 kr per aktie som ger en direktavkastning på 4,2 procent, vilket gör att Betsson trots en betydligt sämre utdelning än i fjol tar plats bland högutdelarna på börsen.

Magnus Alfredsson

Följ de aktuella aktierna här

Betsson B