Kommentar: Bilia bland de bästa högutdelarna Foto: Gorm Kallestad/TT

Kommentar: Bilia bland de bästa högutdelarna

Publicerad 2018-02-12 13:06:00

Kommentar Höjningen av utdelningen med över 10 procent i bokslutet gör Bilia till en av de bästa utdelningsaktierna på börsen. Och kommande år ser starka ut med en servicemarknad som gynnas av den historiskt höga bilförsäljningen.

Bilia har varit en stor besvikelse på börsen sedan sommaren 2016 när aktien nådde toppnivåerna över 110 kr. Börsen har diskonterat en försämrad bilförsäljning under de kommande åren fullt ut och aktien har som mest fallit nästan 40 procent

Men fredagens bokslut fick i alla fall ett positivt mottagande på en negativ börs och i dag fortsätter uppgången som vid lunchtid summerar till cirka 3 procent.

Anledningen är förstås att marknaden nu håller på att nyktra till angående vad som egentligen är Bilias kärnverksamhet. Visserligen är bilförsäljningen i grunden viktig för verksamheten på lång sikt, men det är i framför allt serviceverksamheten som bolaget tjänar de stora pengarna.

Och efter de mycket goda åren med nybilsförsäljning på historiskt höga nivåer står Bilia inför en skördetid. Alla som betalat för service vet att det inte är billigt och många har säkerligen egentligen undrat över hur ett oljebyte med mera kan kosta flera tusenlappar.

Samtidigt är det ingen som vågar hoppa över ett servicetillfälle på en relativt ny bil – stämplarna i servicehäftet är A och O för att bilen vid en vidare försäljning ska inbringa ett så högt värde som möjligt.

Vd Per Avander betecknar också utsikterna för servicemarknaden som ”urstark” de kommande åren och pekar på en resultatökning för servicedelen på 7 procent under fjärde kvartalet trots att det innehöll en arbetsdag färre.

Nybilsförsäljningen sjönk faktiskt i det fjärde kvartalet jämfört med 2016, men orderstocken växte vilket innebär ett gott tecken för utleveranserna under det första kvartalet i år. Visserligen spår Bil Sweden att antalet levererade bilar kommer sjunka med 5 procent under 2018, men det innebär ändå en mycket hög nivå på antalet nya bilar i fordonsparken.

När Privata Affärer kommenterade delårsrapporten i oktober hoppas vi på en utdelningshöjning med 0,25 kr. Nu blev det 0,50 kr till 4,50, det vill säga med över 10 procent, vilket var en välkommen överraskning.

Det innebär en direktavkastning på cirka 6 procent, vilket innebar att Bilia nu tar plats bland de absoluta högutdelarna på börsen. Med en så pass stor optimism för Bilia-ledningen i ryggen finns det stor anledning att tro att den positiva utdelningstrenden kommer fortsätta även nästa år.

Därmed kan nivåerna runt 75 kr ses som relativt nära botten för Bilia – i stället bör aktien ha goda möjligheter att avancera uppåt ytterligare – åtminstone förbi 80 kr i det korta perspektivet om inte ny börsoro stökar till det igen.

Magnus Alfredsson