Klockan 20: Räntebesked från Federal Reserve Foto: Pablo Martinez Monsivais /AP

Klockan 20: Räntebesked från Federal Reserve

Publicerad 2016-01-27 10:39:00

Fed I kväll klockan 20 svensk tid kommer amerikanska centralbanken Federal Reserve, med Janet Yellen i spetsen, med ett räntebesked. Ingen tror på någon ränteändring. I stället är det formuleringarna i kommunikén som står i fokus.

Var den första räntehöjningen i december ett misstag? Det är frågan som duvorna i FOMC kommer att ställa vid policy-mötet på onsdag, enligt Commerzbanks chefekonom Jörg Krämer. Han konstaterar att stämningen på finansmarknaden har mörknat märkbart och att den amerikanska tillverkningsindustrin verkar lida alltmer av den starka dollarn och oljeprisfallet.

"Vi ser på krafterna som dämpar USA-ekonomin och drar slutsatsen att den inhemska ekonomin borde förbli tillräckligt stark för att försäkra ytterligare tillväxt. Men riskerna kommer att förmå Fed att röra sig mycket försiktigt", skriver chefekonomen i ett kundbrev.

Han konstaterar att sedan räntehöjningen i december så har inte bara den ekonomiska statistiken generellt varit en besvikelse, men de amerikanska börskurserna har också fallit med 10 procent, oljepriset är 25 procent lägre och räntan på den amerikanska tioåriga statsobligationen har sjunkit med 30 punkter.

"Även om turbulensen i Kina har spelat en stor roll kan dessa marknadsrörelser också tolkas som en misstroendeförklaring för Feds policy", skriver Jörg Krämer.

USA-ekonomerna på Credit Suisse tror att FOMC vill försäkra investerarna om att de inte är blinda för marknadens beteende eller för globala händelser. Men de vill förmodligen undvika att skrämma allmänheten med allför hemska varningar om nedåtrisker.

SEB:s Richard Falkenhäll är inne på samma linje:

”Sedan september förra året vet vi att även Fed kan ta intryck av den globala utvecklingen och det skulle kunna få centralbanken att tona ned sannolikheten för ytterligare åtstramning i närtid. Men tipset är att tonen i kommunikén kommer att vara förvånansvärt ljus för att inte oroa i onödan. I december indikerade Fed att nästa räntehöjning skulle ske på marsmötet och den dörren lär förbli öppen även om det knappast finns någon som tror på det i dag”, skriver Falkenhäll i bankens morgonbrev.

Räntebeskedet offentliggörs klockan 20 svensk tid men marknaden får nöja sig med den skriftliga kommunikén. Det är nämligen ingen presskonferens inplanerad efter beskedet.

Privata Affärer / Direkt