Apple annonserar aktieutdelning

Apple annonserar aktieutdelning

Publicerad 2012-03-19 11:37:00

Uppdaterad Apple meddelar att bolaget ska börja att lämna utdelning på sina aktier under räkenskapsårets fjärde kvartal, som börjar den 1 juli. Den första kvartalsutdelningen blir 2:65 dollar per aktie.

Den amerikanska teknikjätten Apple tänker nu berätta om sina planer för hur kassan på åtminstone 97 miljarder dollar, eller drygt 650 miljarder kronor, ska användas. Bolaget har kallat till en telefonkonferens klockan 14 svensk tid.

Apple är under viss press från aktieägare som vill ha utdelning, men det spekuleras också i nya forskningsprojekt eller företagsförvärv.

Strax före telefonkonferensen meddelade Apple att bolaget ska börja att lämna utdelning på sina aktier under räkenskapsårets fjärde kvartal, som börjar den 1 juli. Den första kvartalsutdelningen blir 2:65 dollar per aktie, skriver Reuters.

Apple räknar med att spendera 45 miljarder dollar över tre år och ska även återköpa aktier.

Applestyrelsen har även godkänt ett program för återköp av egna aktier för 10 miljarder dollar. Återköpen inleds under räkenskapsåret 2013 och väntas pågå i tre år.

Även efter dessa investeringar har Apple en tillräckligt stor "krigskassa" för att kunna ta tillvara på strategiska möjligheter, säger Applechefen Tim Cook i ett pressmeddelande.

Iphone- och Ipadtillverkaren är i dag världens högst värderade företag, med ett börsvärde på motsvarande cirka 3|700 miljarder kronor.

Vd Tim Cook har tidigare sagt att han har funderat allvarligt på aktieägarnas krav på utdelning, och att ledningen har haft "aktiva diskussioner" om saken.

– Ärligt talat är det mer än vad vi behöver för att driva företaget, sade Cook om jättekassan vid det årliga aktieägarmötet i februari.

Senast Apple lämnade en utdelning till aktieägarna var 1995.

TT