Kepler Cheuvreux höjer riktkursen

Datum: 2016-12-14 11:11

STOCKHOLM (Direkt) En allmän uppvärdering av försvarsaktier efter USA:s tillträdande president Donald Trumps kommentarer om att Natoländer behöver öka sina försvarsutgifter gör att Kepler Cheuvreux höjer sin ev/ebit-multipel för Saab till 12,5 från 11,5, en höjning med 9 procent.

Det skriver analyshuset på onsdagen i samband med att riktkursen för den svenska försvarskoncernen höjs till 380 från 345 kronor, som Nyhetsbyrån Direkt tidigare har rapporterat, med upprepat köpråd.

Sverige, som står för cirka 40 procent av Saabs omsättning, avdelade bara 1,1 procent av BNP till försvaret under 2011-15, noterar Kepler och uppger att flera av Saabs slutmarknader låg på samma nivåer samt jämför detta med Natos mål om 2 procent.

"Saab är väl positionerat för att tillvarata tillväxt från ökade försvarsutgifter globalt i takt med att det geopolitiska landskapet försämras", skriver Kepler.

Utöver multipelhöjningen höjer analyshuset sitt estimat för Saabs långsiktiga rörelsemarginal till 8,8 från 7,8 procent, efter fortsatt stark orderingång och positiva kommentarer om lönsamheten från Saab under kapitalmarknadsdagen i slutet av november.

Saabs lönsamhetsmål är en rörelsemarginal på 10 procent, och budskapet vid kapitalmarknadsdagen var att en betydande marginalförstärkning ska ske nästa år och att målet ska nalkas under åren som kommer.

Keplers riktkurs bygger till 75 procent på en diskonterad kassaflödesanalys, en kalkyl som landar i värdet 406 kronor per aktie, och till 25 procent på en ev/ebit-multipelvärdering som landar i 302 kronor.

Den nya riktkursen är näst högst bland de banker som följer Saab - Danske Markets höjde sin till 410 från 325 kronor en månad före kapitalmarknadsdagen. Efter kapitalmarknadsdagen har så vitt känt en bank utöver Kepler släppt en analys: Swedbank, som höjde sin riktkurs till 370 från 350 kronor och upprepade sitt köpråd.

På onsdagsförmiddagen var Saab-aktien ned i linje med börsen, omkring en halv procent.

Kurs då rekommendationen gavs:
339,7 kr
Riktkurs:
380 kr

Rekommendation från: Kepler Cheuvreux

Fler aktieanalyser
Fler aktieanalyser