Kepler Cheuvreux höjer riktkurs

Datum: 2015-01-20 11:00

STOCKHOLM (Direkt) Kepler Cheuvreux har blivit allt mer övertygad om att Electrolux kommer att få sitt köp av General Electrics vitvaruenhet godkänt av de amerikanska konkurrensmyndigheterna.

Mäklarfirman skruvar därför upp sin riktkurs för Electrolux till 300 kronor (235) och upprepar sin köprekommendation.

Det finns gott om bevis för att även mindre aktörer kan påverka marknadspriserna nedåt, som till exempel vid 2010 års priskrig. Dessutom tenderar priserna bara att gå upp när alla aktörer, inklusive de mindre, höjer priserna samtidigt, menar Kepler.

"Vi tror därför att Electrolux ska kunna visa att förvärvet av GE Appliances sannolikt inte kommer att ändra marknadsbalansen på ett för konsumenterna negativt sätt", säger analytikern Johan Eliason till Nyhetsbyrån Direkt.

Kepler Cheuvreux har också tittat på hur den senaste tidens stora rörelser på valuta- och råvarumarknaderna påverkar vitvarutillverkaren.

De lägre priserna på insatsvaror, plast undantaget, beräknas ge bolaget en kostnadsminskning på minst 250 miljoner kronor under 2015. Om de lägre oljepriserna också slår igenom på kostnaderna för plast, kan den summan bli 350 miljoner eller mer.

Å andra sidan innebär den högre dollarn en motvind i storleksordningen 350 miljoner kronor, varför effekten av de billigare insatsvarorna motverkas. Om och när köpet av GE Appliances går igenom minskas dock den negativa påverkan från den starkare dollarn, noterar analytikern.

Om affären inte blir verklighet är Electrolux i dagsläget fullvärderad efter det senaste halvårets uppgång, men eftersom Kepler tror på ett godkännande är värderingen i dag attraktiv, skriver mäklarfirman.

Electrolux handlades vid 11.15-tiden på måndagen till 217:20 kronor, en uppgång med 2 procent för dagen.

Kurs då rekommendationen gavs:
219,8 kr
Riktkurs:
300 kr

Rekommendation från: Kepler Cheuvreux

Fler aktieanalyser
Fler aktieanalyser