JP Morgan sänker rekommendation

Datum: 2014-03-14 09:30

Undervikt

AstraZeneca

STOCKHOLM (Direkt) JP Morgan sänker sin rekommendation för läkemedelsbolaget Astrazeneca till undervikt från neutral.

Det skriver Bloomberg News. Riktkursen höjs samtidigt till motsvarande 403 från 392 kronor.

Höjningen sker efter kraftiga kursuppgångar - cirka 100 kronor per aktie på ett halvår till mer än 430 kronor nyligen - uppgångar som enligt JP Morgan bottnar i optimism kring immun- och onkologipreparatet PD-L1. Detta befinner sig i en lovande marknadsnisch med en potential på 9-13 miljarder dollar i omsättning per år, och med Astrazeneca som fyra räknar JP Morgan med en omsättning på PD-L1 för läkemedelsbolaget på som mest 2,5 miljarder dollar.

Dock: JP Morgan antar att även med framgångar för PD-L1 inräknat kommer Astrazenecas vinster att förbli konstanta fram till 2020, jämfört med sektorns årliga vinsttillväxt på 6 procent. Aktien bedöms därför vara 5 procent dyrare än sektorn mätt på vinstestimat för 2015, och 15 procent dyrare jämfört med estimat för 2020.

Kring 30 maj - 3 juni väntar sig JP Morgan vissa kommunikéer om PD-L1 från Astrazeneca i samband med en onkologikonferens i Chicago, och fram till dess råder viss risk för kurstyngande vinsthemtagningar, enligt banken.

Astrazenecaaktien var ned 1,2 procent till 417 kronor i Stockholm under tidig fredagshandel. OMXS30 var samtidigt ned 0,8 procent i en handel där investerarna åtminstone i Europa värderade den relativt trygga läkemedelssektorn högre än verkstad.

Kurs då rekommendationen gavs:
421,5 kr

Rekommendation från: JP Morgan

Fler aktieanalyser
Fler aktieanalyser