Jefferies sänker rek

Datum: 2015-12-18 16:30

Underperform

Sandvik

STOCKHOLM (Direkt) Sandviks nya vd:s ansträngningar med att sälja tillgångar till bra priser kommer sannolikt att mer än ätas upp av svagheter på slutmarknader, och därtill är utdelningen i fara.

Det skriver Jefferies i en rekommendationssänkning till underperform från behåll på fredagen. Riktkursen sänks till 65 från 75 kronor.

Sandvik har nästan 70 procent av sin omsättning på för närvarande svaga slutmarknader, och banken väntar sig efter Kennametals kraftiga prognossänkning i veckan en organisk tillväxt på minus 4 procent 2016.

Sandviks höga operationella hävstång (hög andel fasta kostnader) anförs därtill som skäl till att Jefferies vinstestimat för 2015-2017 sänks med upp till 22 procent.

Beträffande utdelningen skriver Jefferies att den nya ledningen troligen inte vill begränsas av för höga utdelningar, och gissar att fjolårets utdelning på 3 kronor sänks till 2:50.

Sandviks aktie var ned 3,1 procent med en timmes handel kvar på fredagseftermiddagen och därmed tredje sämst i OMXS30, som backade 1,4 procent.

Kurs då rekommendationen gavs:
75,2 kr
Riktkurs:
65 kr

Rekommendation från: Jefferies

Fler aktieanalyser
Fler aktieanalyser