Jefferies rekommenderar underperform

Datum: 2013-11-28 13:30

Underperform

H&M B

STOCKHOLM (Direkt) Hennes & Mauritz kommer inte komma tillbaka till tvåsiffrig procentuell vinsttillväxt som många tror.

Det anser den amerikanska investmentbanken Jefferies som har inlett bevakning av H&M genom att rekommendera underperform, något Nyhetsbyrån Direkt rapporterade om på torsdagsmorgonen.

Jefferies åsikt går på tvärs mot rådande konsensus. H&M:s vinst per aktie väntas växa med drygt 16 procent under räkenskapsåret 2014 och med nästan 13 procent året därefter, enligt SME Direkts snitt av analytikernas prognoser. Jeffries är måttligare och förutser en vinsttillväxt om 7-8 procent under nämnda år.

Banken tycker vidare att bolaget och aktien nu befinner sig vid ett vägskäl. Mot bakgrund av de senaste kvartalens försäljningsframgångar tror delar av aktiemarknaden att H&M kan återvinna sitt forna tillväxtepitet. Jefferies håller inte med och ser två utmaningar för den svenska kedjan i fråga om försäljning.

För det första har den irländska kedjan Primark inlett ett korståg på den europeiska kontinenten. Jefferies tror att Primark kommer att öka antalet butiker i Tyskland, Frankrike och Benelux - marknader som står för cirka en tredjedel av H&M:s försäljning - från 15 till över 100 stycken de kommande fem åren.

För det andra ser Jefferies utmaningar för H&M inom e-handel.

"Vår utvärdering av H&M:s onlineerbjudande belyser koncernens behov av förbättringar när onlinespecialisten Asos ökar takten i bolagets internationella lansering", resonerar Jefferies.

Både H&M:s varumärke och prisposition gör bolaget särskilt känsligt för dessa två fenomen, menar banken.

Jefferies pekar även på att H&M:s p/e-tal återigen ligger över 20 (för 2015) och den nivån kräver enligt bankens förmenande att H&M levererar i enlighet med konsensus, något Jefferies alltså inte tror.

Banken lyfter även fram att H&M:s nettokassa har krympt kraftigt de senaste åren och misstänker att det kan ge aktien mindre stöd från direktavkastningen.

Jeffries färska riktkurs ligger på 245 kronor. På torsdagen handlas H&M kring 279 kronor.

Kurs då rekommendationen gavs:
279,7 kr
Riktkurs:
245 kr

Rekommendation från: Jefferies

Fler aktieanalyser
Fler aktieanalyser