"Inget omvälvande i sikte"

Datum: 2016-05-26 09:00

Neutral

Alfa Laval

STOCKHOLM (Direkt) Någon omvälvande omstrukturering tycks inte vara i sikte för Alfa Laval, att döma av vad den nya vd:n Tom Erixon uttryckte under en informell träff med analytiker och media på onsdagskvällen i Stockholm.

Det skriver Swedbank på torsdagen i en sammanfattning av träffen. De nuvarande teknologiska plattformarna separationsteknologi, värmeväxlare och flödeshantering ser ut att bli basen även framöver för Alfa Laval, bedömer banken.

"Dock är den nya vd:n något oroad över att Alfa Laval har förlorat lite tillväxtmomentum under de senaste åren (i linje med de flesta capexberoende bolag), och han kommer att fokusera på att öka ansträngningarna på att få verksamheten att kunna växa på en mer mogen marknad", heter det.

Beträffande nuvarande låga varvskontraktering väntar sig Tom Erixon att detta så småningom återgår till mer normala nivåer, noterar Swedbank (vd:n använde uttrycket "tjuvhåller" under sin presentation angående rederiernas beteende). Oron för investeringsnivån i olje- och gasindustrin tycks vara desto större hos vd:n.

I samband med Alfa Lavals senaste rapport meddelade bolaget att en strategisk översyn har inletts. Swedbank anser att detta är vad varje ny vd borde göra, och Tom Erixon sade vid träffen att ett stort antal seniora personer i bolaget är involverade, däremot inga externa konsulter.

Några närmare uppgifter om exakt vad uppdraget är i översynen lämnades inte under kvällen, men en del av slutsatserna kommer att presenteras vid en kapitalmarknadsdag i Köpenhamn i höst.

Som sammanfattning av sin nuvarande inställning till Alfa Laval-aktien skriver Swedbank att banken gillar bolagets långsiktiga tillväxtförutsättningar, men att det är för tidigt att börja köpa aktien. Rekommendationen neutral och riktkursen 140 kronor (stängningskurs på onsdagen: 126:40 kronor) upprepas.

Kurs då rekommendationen gavs:
126,4 kr
Riktkurs:
140 kr

Rekommendation från: Swedbank

Fler aktieanalyser
Fler aktieanalyser