"Ingen anledning rusa in i aktien"

Datum: 2017-05-12 11:30

Neutral

Ericsson B

STOCKHOLM (Direkt) JP Morgan tror att Ericssons omstrukturering kommer att ta tid och ser ingen anledning att stressa in i aktien.

"Fastän vi tror att Ericssons nye vd är på rätt väg, ser vi inga skäl för investerare att rusa in", skriver JP Morgan i en analys daterad på fredagen.

Investmentbanken konstaterar i sammanhanget att det för Nokia, i omställningen av dåvarande Nokia Siemems Networks, tog nästan tre år att visa en avsevärd marginalförbättring medan den nuvarande bruttomarginalen på omkring 40 procent uppnåddes efter 4,5 år av omfattande verksamhetsförändringar.

JP Morgan har identifierat några "lågt hängande frukter", det vill säga åtgärder genom vilka Ericsson kan skapa aktieägarvärde relativt snabbt. En försäljning av Media-verksamheten och en effektivisering i bolagets sysselsatta kapital, skulle bidra till ökat förtroende för bolaget.

Bruttomarginalen och verksamheten IT & Cloud är däremot svårare att åtgärda, enligt JP Morgan. En uthållig förbättring av bruttomarginalen kräver många år av tuff omställning.

En fullständig återhämtning inom IT & Cloud, som är en strategisk verksamhet för Ericsson men som har svaga produkter, skulle ta över tre år att genomföra enligt JP Morgan.

I analysen kvarstår rekommendationen neutral för Ericsson, med en riktkurs på 58 kronor. På kort sikt fortsätter JP Morgan att föredra Nokia, där investmentbanken har rekommendationen övervikt.

Vid 11.30-tiden på fredagen handlades Ericsson till 57:45 kronor, en nedgång med 0,2 procent för dagen.

Kurs då rekommendationen gavs:
57,55 kr
Riktkurs:
58 kr

Rekommendation från: JP Morgan

Fler aktieanalyser
Fler aktieanalyser