Hexagon: En chansning med fallskärm Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT

Hexagon: En chansning med fallskärm

Publicerad 2017-06-15 13:01:00

Kommentar Att köpa Hexagon för att spekulera i ett bud framöver är ingen dum chansning. Bolaget har stora ambitioner för de närmaste åren, investerar hårt för framtiden och senaste rapporten var klart godkänd. Så även utan bud är aktien intressant.

Uppgifterna i Wall Street Journal på tisdagskvällen satte verkligen fart på kursen för Hexagon som steg med 18 procent som mest till 445 kr. Därefter lugnade dock marknaden ner sig, vinsthemtagningar sänkte efterhand hysterin och i dag, torsdag, fortsätter aktien att falla något.

Men uppgången sedan i tisdags är fortfarande cirka 10 procent och spekulationerna kring vilka bolag som kan tänkas köpa gör att intresset kommer leva vidare ett tag till. Nu uppgav Wall Street Journal att diskussionerna om ett bud var i ett tidigt skede, varför ett eventuellt bud kan dröja.

Samtidigt menar flera analytiker att det kan bli en budstrid om Hexagon eftersom bolaget är en guldklimp med sin högteknologiska profil och starka ställning på tillväxtmarknader där bolaget till exempel nu meddelade att det ska bygga en ny fabrik i Kina för 900 miljoner kr som ska stå klar om tre år.

För aktieägare som redan har aktier i Hexagon eller andra som funderar på köp brukar ett generellt råd vara att inte spekulera i uppköp – det går oftast fel och pengar går förlorade. I detta fall pekar dock mycket på att det är "ingen rök utan eld" och att ha en post aktier i Hexagon i portföljen inte är någon dum chansning.

Dessutom är Hexagon som sagt ett mycket fint företag där de nya finansiella mål som presenterades i slutet av förra året innebär mycket höga ambitioner som om de infrias leder till att Hexagons kursutveckling under åren som kommer bör fortsatt vara god.

Nu ska det sägas att Hexagon haft svårt att infria sina senaste mål och oftast presterat något sämre. Men även om bolaget hamnar där även denna gång är Hexagon fortfarande attraktivt för vilken aktieägare som helst som vill ha ett höglönsamt bolag med en långsiktig tillväxtplan.

Därför finns det en fallskärm inbyggd om ett bud inte skulle komma i närtid – möjligen kan man vänta ut rekylen från toppnivån under onsdagen. Men strax över 400 kr känns aktien klart intressant – bud eller inte bud – på lång sikt kan detta bli riktigt bra.

Magnus Alfredsson

Följ de aktuella aktierna här

Hexagon B