Hernhag: Låna bara måttligt till aktieköp Foto: istockphoto/montage

Hernhag: Låna bara måttligt till aktieköp

Publicerad 2016-03-20 21:45:00

Krönika Om du har en bostad som är lågt belånad kan det löna sig att utöka lånen och köpa aktier med hög direktavkastning. Men det är inget jag uppmuntrar till, skriver Privata Affärers Marcus Hernhag.

Kravet på amortering av bolån börjar utkristallisera sig. Lagen som ska möjliggöra det politiska beslutet klubbas nu i veckan, men de exakta kraven och reglerna är inte färdiga än. För mig är det en självklarhet att ha någon form av amortering under förutsättning att man alls har råd. För oss som redan amorterar blir det nog ingen större förändring av vardagsekonomin.

I regel brukar jag inte rekommendera att du tar lån för att köpa aktier. Å andra sidan tycker jag inte att det krävs att du amorterar ned alla dina eventuella lån till noll innan du köper din första aktie eller fond. Indirekt är det därmed ändå okej att ha lån som finansierar aktier.

Ska du ta nya lån är det säkrare att göra det till bostadsköp, inte till aktier. Bopriserna svänger nämligen mycket mindre än börsen. Försök att alltid vara relativt lågt belånad, eller i vart fall inte belånad till 80-90 procent eller mer av din bostads värde. För faller bostadspriset med 10-20 procent förlorar du med den belåningsgraden bostaden då det raderar ut hela din insats, eller som vi aktieplacerare säger, ditt egna kapital.

Är däremot belåningen nere på hälften av din bostads värde eller lägre behöver du inte satsa lika hårt på amorteringar. Börsen ger över tid 8-10 procent i årlig avkastning och mycket talar för bolåneräntorna kommer att vara klart lägre än så under lång tid framöver. Alltså lönar det sig bättre att köpa aktier för ditt kapitalöverskott än att vid lämpligt tillfälle amortera extra på lånen.

Till och med direktavkastningen på många aktier är högre än bolåneräntorna. Lånar du för 2 procent och placerar i aktier som ger 4-8 procent i direktavkastning blir du kassaflödespositiv från år ett. Aktierna kan förstås falla så du ligger på minus i avkastning, men så länge bolåneräntorna inte dubblas eller mer kommer du ändå att få mer utdelningar än räntekostnader. Tids nog lär dessutom dina aktier dessutom öka i kurs om du bara väljer bra bolag med stabila utdelningar.

Det stora problemet med att uppmana folk att belåna bostaden mer är att många nog redan är högt belånade redan. När det eventuellt kommer en sättning i bopriserna har jag heller ingen aning om hur stor den blir. Det är viktigare att vara säker på att få behålla sitt hem än att köpa aktier.

Är du belånad till 10-20 procent blir det sannolikt en god affär att belåna dig upp till säg 30-40 procent och köpa aktier för pengarna. Det är helt okej att göra det, men det är inget jag uppmuntrar till. Vissa väljer fel aktier eller inte följer sin sparstrategi. Andra kanske en tid därefter måste ta nytt bolån för att ordna med andra saker i livet. Då kanske bostaden blir väl högt belånad.

Dessutom kan det då vara fel läge att sälja aktierna för att finansiera vad du nu behöver pengarna till. Sjunker bostadspriserna samtidigt blir det en ren kniptång runt din privatekonomi.

För dig som tror att du har alla bitarna på plats är det däremot inga problem att ha lite lån i grunden för din aktieportfölj. Tänk bara på att tajmingen med att köpa aktier inte är lätt i en långsiktigt fallande marknad.

Marcus Hernhag