Hernhag: Chanstagare tar rygg på Leif GW Persson Foto: TT / Morgan Eknér

Kriminologen Leif GW Perssons (tv) investering bäddar för en bra start menar Marcus Hernhag (th).

Hernhag: Chanstagare tar rygg på Leif GW Persson

Publicerad 2017-11-21 11:53:00

Notering Leif GW Perssons investering i Bioworks notering bäddar för en bra start för aktien. Chanstagare tar rygg på kändiskriminologen och hoppas på ett snabbt klipp. Andra bör avstå, menar Marcus Hernhag.

Noteringen i korthet:

Teckningskurs: 11 kr
Teckningstid: 20-29 november
Tecknas via: Nordnet
Börslista: First North
Första handelsdag: 14 december
Råd: Chanstagare tecknar och hoppas en snabb och bra affär. Övriga avstår.

Bioworks verksamhet är rening av molekyler i samband med framställning av befintliga läkemedels verksamma substanser. Bolagets teknologi ska kunna effektivisera den processen.

Börsvärdet blir 213 miljoner kr räknat på teckningskursen och det ska jämföras med nettoomsättningen på 3,8 miljoner kr under januari till september i år. Resultatet blev samtidigt en förlust på 14,4 miljoner kr. Bolaget inledde sin kommersialisering 2014, men är ännu långt från några stora intäkter.

Erbjudandet att köpa aktier i Bioworks består av nyemitterade aktier för 80 miljoner kr, vilket efter kostnader blir 72,5 miljoner kr. Kapitalet ska enkelt uttryckt gå till produktutveckling och expansion på den stora marknaden.

Ålandsbanken och kriminologen Leif GW Persson märks bland ankarinvesterarna och den populäre GW kan locka flera småsparare att teckna. Totalt har redan 87,5 procent av erbjudandet säkrats. Teckningskursen är dessutom satt till jämna pengar 11 kr och inget teckningsintervall.

Erbjudandet kommer säkert att övertecknas och det bäddar för en bra start, men frågan är vad som händer sen. Sammantaget är därför Bioworks en spännande högriskaktie att ha i portföljen, men det är mycket svårt att som utomstående bedöma produkternas förträfflighet och konkurrenskraftighet.

Kortsiktigt lär intresset för aktien vara relativt bra, men det lär bli en guppig resa.

Marcus Hernhag

Bioworks , Notering , First North , Leif GW Persson , Marcus Hernhag