Hernhag: ”Butiksdöden” kan komma till banksektorn Foto: istockphoto

Hernhag: ”Butiksdöden” kan komma till banksektorn

Publicerad 2018-02-26 06:28:00

Krönika Först och främst betyder inte butiksdöd att butikerna kommer att dö ut. Däremot kommer de förändras i antal, storlek och utformning. Jag tror att förr eller senare lär en liknande utveckling sprida sig till bankkontoren, skriver Marcus Hernhag i veckans krönika.

Storbankernas oligopol kommer därför förr eller senare att mjukas upp i takt med att webbfokuserade konkurrenter och ny så kallad fintech tar marknadsandelar. Det är därför inte konstigt att Nordeas huvudägare Sampo är med och köper upp Nordax. Nischbanker precis som nätmäklarna växer mycket snabbare än storbankerna.

Bankerna med deras bankkontor är ungefär klädkedjor med stora butiksnät. De kommande åren kommer de att utmanas hårt av uppstickarna på webben och tvingas modernisera eller ändra på upplägget av fysiska lokaler.

Behovet av att träffa och prata med någon i bankvärlden om sin ekonomi kommer att vara kvar lika mycket som behovet av provrum för kläder. Det som är problemet är snarare omvandlingstrycket och vi vet inte hur stor efterfrågan kommer att vara om tio år.

Att döma av storbankernas höga direktavkastningar på 5-7 procent ser aktiemarknaden ganska litet utrymme för höjda utdelningar. Jag tror att storbankerna kommer att förbli kassakor, men som får svårt att växa och höja marginalerna. Det gäller kanske främst Nordea, som dels gett sig in i courtagekriget inom aktiehandeln och dels tappar kunder i kölvattnet av flytten av huvudkontoret till Finland eller av andra orsaker.

Handelsbanken är däremot historiskt sett stadigast i branschen och var den enda storbanken som gav utdelning genom finanskrisen. Den decentraliserade organisationen och kontorsnätet har länge varit en styrka, men vi får se om det förblir så i takt med att banksektorn digitaliseras och tjänsterna flyttar allt mer till webben.

Ha gärna en bankaktie i portföljen, men var uppmärksam på om lönsamheten börjar vika av år för år. H&M:s rörelsemarginal började falla brant efter 2010 men det var först 2015 som aktien toppade. Kanske går det snabbare i banksektorn om nya regleringar och nya utmanande bolag börjar ta marknadsandelar, kanske inte.

Marcus Hernhag