Här är blankarnas favoritaktier        Foto: istockphoto

Här är blankarnas favoritaktier

Publicerad 2016-03-02 10:29:00

Blankning Den senaste tiden har flera nya aktier dykt upp på Finansinspektionens blankningslista. Det handlar alltså om aktier som de stora finansjättarna tror ska falla.

Genom att blanka en aktie kan man tjäna pengar om aktiekursen sedan faller. Härom året infördes nya regler som innebär att större blankningspositioner (minst 0,5 procent av aktiekapitalet) måste anmälas till Finansinspektionen som sedan publicerar detta varje eftermiddag. 

Just nu finns flera intressanta blankningspositioner som är värda att uppmärksamma.  

Miura Global Management har sedan i mitten av januari stegvis ökat sin blankningsposition i fettbolaget AAK till 1,12 procent. Nu är det i och för sig lätt att vara efterklok men det tycks vara en affär som inte varit helt lyckad. Sedan Miuras senaste höjning av blankningspositionen har aktien nämligen stigit runt 7 procent.

I slutet av februari ökade Tyborne Capital Management blankningspositionen i Axfood och positionen motsvarar nu 0,61 procent.

Elekta är som vanligt en av de mest blankade aktierna på börsen. Odey Asset Management, Greenlight Capital, Marshall Wace, Miura Global Management och Naya Capital Management är exempel på några aktörer som blankat strålterapibolagets aktie. I dag kan de känna sig nöjda. I morse kom nämligen en katastrofalt dålig rapport från Elekta och aktien föll 13 procent i den inledande handeln.

När det gäller Fingerprint är bilden något splittrad. Flera aktörer har valt att minska eller till och med gå ur sina blankningspositioner i bolaget vars aktie hittills i år fallit 18 procent. Den senaste månaden har kursen dock stigit närmare 8 procent. SRS Investment Management tror dock på fortsatt nedgång. Efter att i januari ha minskat blankningspositionerna ökar man nu igen och positionen motsvarar nu 2,94 procent.

Sist kan vi också notera att CPMG Inc. satsar på en nedgång i Intrum Justitia. Sedan i januari har blankningspositionen ökat från 1,0 till 3,85 procent.