Här är årets mest minnesvärda börsfloskler Foto: istockphoto

Här är årets mest minnesvärda börsfloskler

Publicerad 2015-12-30 05:59:00

Floskelgalan Privata Affärer har nu utsett 2015 års mest minnesvärda floskler från börsbolagens direktörer. Dessutom har ni läsare fått rösta i kategorin läsarnas val.

Formuleringarna har månadvis uppmärksammats i tidningen Placeringsguiden under vinjetten ”vad var det han/hon sa (egentligen)”.

Privata Affärers jury har i affärsflosklernas egen Oscarsgala botaniserat i djungeln av knepiga uttryck som proaktivt syndikeringsarbete, verksamhetstransformation, kuggstångsdrivna vertikala transportlösningar och värdepapperiseringstransaktion.

Som traditionen påbjuder har priser delats ut till de mest minnesvärda citaten i kategorierna årets beskrivning, årets finansexpert, årets formulering och årets optimist. Dessutom finns förstås kategorin läsarnas val där ni läsare fått rösta. Utnämningen av årets försiktige general utgår, eftersom ingen sådan utmärkt sig under året.

Och vinnarna är:

Först ut är årets dubbelsegrare – Nordic Mines vd Eva Kaijser som tar hem guldet både i kategorin Årets finansexpert och i kategorin Läsarnas val med hela 33 procent av rösterna.

”I syfte att skydda aktieägarna från att tillföra kapital till Bolaget annat än om tillräcklig anslutning nås i företrädesemissionen är företrädesemissionen villkorad dels av att en tillräcklig anslutningsgrad i företrädesemissionen, enligt styrelsen bedömning, kan uppnås och dels av att Bolaget och bankkonsortiet träffar, enligt styrelsens bedömning, erforderliga överenskommelser avseende förvärv av långivarnas samtliga fordringar på koncernbolag enligt projektfinansieringsavtalen och att överenskommelserna, enligt styrelsens bedömning, kan förväntas genomföras på avsett sätt.”

Juryns motivering: Det kräver sin expertis att få in sex kommatecken i en mening på hela 70 ord. Med facit på hand fick gruvbolaget in den mängd kapital som behövdes.

Årets beskrivning - Karolinska Developments vd Bruno Lucidi

”Den nya strategin innefattar i huvudsak ett tydligare fokus på kommersiellt attraktiva utvecklingsprojekt inriktade mot behandling av patienter med väldefinierade medicinska behov som kräver specialist- och särläkemedel, bolagsstyrning genom ett aktivt ägarskap, en differentierad och flexibel investeringsstrategi samt proaktivt syndikeringsarbete.”

Juryns motivering: Forskningsbolagets nya strategi omfattar tydligen mycket. Även om det säkert finns en hel del klokt bakom orden verkar inte lättfattade formuleringar väga tungt.

Årets optimist - PA Resources vd Mark McAllister

”Produktionen av olja generar ett viktigt kassaflöde som möjliggör de investeringar som krävs för att öka våra reserver och därigenom värdet till aktieägarna.”

Juryns motivering: En sällan skådad optimism då den var formulerad på oljebolagets sajt samtidigt som konkursen var nära. Nu ska den kraschade aktien avnoteras den 15 januari och tillgångarna säljas.

Årets formulering - Alimaks vd Tormod Gunleiksrud

”Marknadsledaren och pionjären inom industriella kuggstångsdrivna vertikala transportlösningar…”

Juryns motivering: Det krävs ett visst mått av genialitet för att skriva kuggstångsdrivna vertikala transportlösningar istället för hiss.

Marcus Hernhag