Handelsbanken slopar köprek

Datum: 2017-01-12 11:00

STOCKHOLM (Direkt) Att Handelsbanken sänker sin rekommendation för Sandvik till öka från köp görs trots att estimatet för rörelsevinst 2017 har höjts med 5 procent. Skälet är i stället att aktien under fjolåret steg kraftigt. Riktkursen höjs emellertid till 130 från 120 kronor.

"Sandvik var vår favorit i verkstadssektorn under 2016, men nu har aktien stigit med drygt 70 procent det senaste året. Vi ser därför inte tillräcklig uppsida i aktien för att motivera en köprekommendation och sänker därför denna till öka", sammanfattar banken sin analys i ett morgonbrev på torsdagen.

Handelsbanken räknar dock med att marknadens vinstprognoser kommer att fortsätta att höjas och att det finns ett antal positiva strukturella åtgärder som kan offentliggöras under året.

En sådan åtgärd är en avyttring eller börsnotering av ståldivisionen SMT, något Dagens Industri rapporterar om i torsdagstidningen.

Handelsbanken berör inte detta i sin analys, men skriver om SMT att divisionen är den enda som inte väntas uppvisa positiv ordertillväxt under det fjärde kvartalet 2016, ett kvartal som Sandvik rapporterar den 1 februari.

Sandvik-aktien var upp 0,3 procent strax efter klockan 11 på torsdagen, mot OMXS30-indexets minus 0,15 procent.

Kurs då rekommendationen gavs:
116,1 kr
Riktkurs:
130 kr

Rekommendation från: Handelsbanken Capital Markets

Fler aktieanalyser
Fler aktieanalyser