Handelsbanken Capital Markets sänker riktkurs

Datum: 2014-09-10 10:00

STOCKHOLM (Direkt) Handelsbanken Capital Markets har sänkt riktkursen för Volvo till 90 kronor från tidigare 102 kronor. Rekommendationen öka upprepas.

Det framgår av en analys daterad 7 september.

Volvos kostnadsbesparingsprogram på 9 miljarder kronor pågår för fullt och Handelsbanken tror att ledningen levererar enligt plan.

"Men vi tror att dessa besparingar bör ses som att de är på rullande tolvmånaderstakt vid utgången av 2014, snarare än att de får full effekt på vinsten för innevarande år, eftersom operationella utmaningar inom Lastbilar och Anläggningsmaskiner (CE) tynger 2014 års resultat", skriver Handelsbanken.

Handelsbanken tror att omorganisationen av Volvos lastbilsproduktion i Europa kommer att belasta vinsten under andra halvåret, liksom överkapacitet i Brasilien. Renault lider av svag inhemsk marknad i Frankrike och i Ryssland är det svagt kapacitetsutnyttjande.

Volvo CE står i sin tur inför tuff konkurrens från japanska aktörer globalt och detta tillsammans med överskottslager i Kina, kombinerat med prispress och låg kapacitetsutnyttjande, pressar CE:s resultat andra halvåret.

Därför har Handelsbanken sänkt sina estimat för Volvos justerade rörelseresultat för 2014 och 2015 med drygt 14 respektive nära 10 procent. Detta leder i sin tur till riktkurssänkningen.

Handelsbanken ser fortfarande en stark resultatåterhämtning för Volvo 2015, från besparingarna som görs 2014, men också - och desto viktigare - från en förbättrad lastbilsmarknad i Europa, uppbyggda volymer i Nordamerika och stabilare efterfrågan i Brasilien.

Kurs då rekommendationen gavs:
80,3 kr
Riktkurs:
90 kr

Rekommendation från: Handelsbanken Capital Markets

Fler aktieanalyser
Fler aktieanalyser