Goldman Sachs sänker rekommendation

Datum: 2015-06-24 10:00

STOCKHOLM (Direkt) En hög värdering efter tre månaders kursuppgång för Autolivaktien i kombination med väntat stigande konkurrensböter och lägre tillväxt i Kina, är en del av förklaringen till Goldman Sachs beslut att ändra rekommendationen till sälj, från tidigare neutral.

Det framgår av en analys, i vilken riktkursen också justeras ned till 116 dollar, motsvarande cirka 957 kronor, från tidigare 126 dollar.

"Vi ser begränsad uppsida för både värdering och konsensusestimat för 2015/2016. Därtill räknar vi med en inbromsning i aktieåterköpen när Autoliv nu har uppnått sitt kortsiktiga skuldsättningsmål", skriver investmentbanken.

Bakom vårens kursuppgång ligger, förutom återköpen av egna aktier, också en bättre än väntad organisk tillväxt under det första kvartalet. Även vad gäller tillväxten tror dock Goldman Sachs nu att tuffare tider väntar och att guidningen om en organisk tillväxt på 6 procent för det andra kvartalet inte kommer att uppnås.

Dessutom räknar analytikern nu med kostnader i samband de pågående konkurrensutredningarna om 150 miljoner dollar, upp från den tidigare bedömningen om 60 miljoner.

På den positiva sidan noterar analytikern att pristrycket på krockkuddar sannolikt blir närmare -2 procent än -4 procent, till följd av konkurrenten Takatas kvalitetsproblem.

Goldman Sachs berömmer också Autolivs nya organisation, som bedöms kunna leda till ökad fokus på den snabbväxande marknaden för aktiva säkerhetsprodukter.

Autolivs depåbevis handlades vid 10-tiden på onsdagen till 1.002 kronor, en nedgång med 1,3 procent för dagen.

Kurs då rekommendationen gavs:
1015 kr
Riktkurs:
957 kr

Rekommendation från: Goldman Sachs

Fler aktieanalyser
Fler aktieanalyser