Goldman Sachs höjer rekommendation

Datum: 2015-06-04 09:00

STOCKHOLM (Direkt) Goldman Sachs höjer rekommendationen för Nordea till köp, med ny riktkurs på 130 kronor, då lägre volymambitioner och en välpositionerad förmögenhetsförvaltning bör medge starka utdelningar. Swedbank sänks samtidigt till sälj, med riktkurs 190 kronor, givet en stor exponering mot svenska hushåll och motvinden inom bankens fondförvaltning.

Det framgår av en analys daterad den 3 juni.

Ett begränsat utrymme för ytterligare räntesänkningar, och huspriser på all-time high runt om i Norden väntas tillsammans med mer aktiva myndigheter på området bromsa upp bankernas utlåningstillväxt inom bolån.

"Då bankerna fokuserar på avkastningen på eget kapital snarare än på absoluta vinstmål kan behovet av att höja priser också väga på volymtillväxten", menar Goldman Sachs.

Rådande lågräntemiljö fortsätter samtidigt att elda på inflödet till bankernas fonder, även om bilden skiljer sig åt.

"Medan vi inte har någon åsikt om utfallet i anklagelserna mot Swedbank om dolda indexfonder (closet tracking) så tror vi att det fortsatt kan bidra till stor press på volymer och marginaler. Å andra sidan tror vi att Nordea, med sitt för närvarande stabila inflöde och starka erbjudande i segmentet, kommer fortsätta att överprestera gentemot sina konkurrenter", skriver Goldman Sachs.

Kurs då rekommendationen gavs:
111,1 kr
Riktkurs:
130 kr

Rekommendation från: Goldman Sachs

Fler aktieanalyser
Fler aktieanalyser