Fyra aktier att köpa om nedgången fortsätter

Fyra aktier att köpa om nedgången fortsätter

Publicerad 2016-02-08 13:00:00

Kommentar För oss som får utdelningar varje månad eller bara har likvider är börsnedgången intressant. Ju mer kursras desto billigare aktier. Vi vet ju att alla björntrender, alltså nedgångsfaser, tidigare i historien alltid vänder upp till slut. För långsiktiga uppstår det därför köplägen i djupa nedgångar.

I en korg med aktier jag tycker du ska ha på radarn om nedgångarna håller i sig finns Melker Schörling. Investmentbolagets förvaltning är billigare än en indexfond och kursmässigt har aktien utklassat index långsiktigt.

Frågan är hur mycket tillväxt som finns kvar i bolag som Hexpol och Hexagon efter alla förvärv, men det är å andra sidan inga brådmogna jättebolag så det borde fortsatt gå att gasa när tillfälle ges. Bolagen verkar ha hittat rätt nischer att växa i.

Ett annat relativt sett mindre bolag jag gillar är Beijer Alma. Industribolaget är varken pyttelitet eller en heffaklump, utan har det medelstora bolagets fördelar. Stabilitet men ändå en del snabbrörlighet och tillväxtchanser. 

Jag vet inte hur den kommande lågkonjunkturen kommer att påverka bolaget, men de tolv åren på raken med oförändrad eller höjd utdelning imponerar och lockar. Det borde inte vara för mycket begärt att den trenden ska hålla.

Apropå sådana trender är det säkert en god idé att titta närmare på amerikanska konsumentvarubjässen Procter & Gamble (PG) och läkemedelsjätten Johnson & Johnson (JNJ). Båda bolagen har höjt sina aktieutdelningar i över 50 år på raken. 

Du får dessutom din utdelning utbetald kvartalsvis, men valutakursförändringar kan förstås påverka hur mycket det blir i svenska kronor. Nu ligger direktavkastningarna 2,9 procent för JNJ och 3,4 procent för PG, vilket inte är så väldigt högt. Faller däremot kurserna under året blir aktierna än mer lockande för dig som vill ha något stabilt och långsiktigt i portföljen. 

Marcus Hernhag