OS inget lyft för Sydkoreas ekonomi Foto: Lee Jin-man /AP-TT

OS inget lyft för Sydkoreas ekonomi

Publicerad 2018-02-09 11:00:00

Fonder Världens ögon vänds mot Sydkorea i dag för ett vinter-OS som går till historien. För första gången deltar två koreanska nationer sida vid sida. Men ekonomiskt lär OS knappast ge Sydkoreas exportdrivna ekonomi en skjuts.

Den som i fjol investerade i fonder med exponering mot Korea kan vara nöjd. Asien inklusive Sydkorea tillhörde några av de bästa marknaderna i fjol

Den sydkoreanska ekonomin lyfte också rejält under första delen av 2017. Men även om BNP ökade strax över 3 procent på helårsbasis så syntes en inbromsning under hösten.

– Ekonomin lyfte fram till korrektionen i augusti då retoriken hårdnade mellan grannen Nordkorea och USA, säger Gunnar Påhlson, förvaltare av Carnegie Asia.

Förra året var även inrikespolitiskt besvärligt.

– Det blev en stor skandal när presidenten avgick beslagen med att ha tagit mutor. Det ledde till att överhuvudet för Samsungfamiljen satt i fängelse ett år.

Domineras av exporterande teknikbolag

Det som driver den sydkoreanska ekonomin är framförallt de exportdrivna teknikbolagen. Sydkoreanska bolag är mycket stora på halvledare, minneskomponenter, delar till mobiler, datorer och läsplattor.

Sydkoreas båda ”stjärnbolag” Samsung Electronics ökade 45 procent 2017 och LG Electronics 106 procent i fjol. Halvledarbolaget Hynix gick upp 71 procent, vilket ska jämföras med biltillverkarna som bara ökade mellan 10 och 11 procent.

– Den sydkoreanska börsen är helt exportdriven. Att exporten går bra beror framför allt på duktiga företag inom främst teknologi.

En annan sektor som gick bra ifjol var stålbolagen, men Gunnar Påhlson säger att skälet till det är att Kina under året skar ner sin egen stålproduktion, vilket öppnade för branschen i Sydkorea.

Däremot har det inte gått så bra för biltillverkarna som Hyundai som utvecklats sidledes sedan 2014. Banker gick inte heller särskilt bra då den inhemska ekonomin inte varit tillräckligt framgångsrik, enligt Gunnar Påhlson.

Global inbromsning kan påverka Korea negativt

Men i och med att Sydkoreas ekonomi är så pass exportberoende är den globala ekonomins utveckling avgörande för framtiden.

– Givet den senaste veckans utveckling och om det blir recession i USA under 2019 så kommer det att påverka bolag som drivs av global export. Teknikbolagen har gått ner mest i år, samtidigt som de gick upp mest ifjol. Nyheter från Apple drabbar hela leverantörskedjan då bolaget till exempel köper skärmar av Samsung, säger Gunnar Påhlson.

På längre sikt har också demografin med en åldrande befolkning en inverkan på utvecklingen. Påhlson jämför med Japan där för många gamla och för få unga är ett dåligt recept för tillväxt.

– Då säljs inte fler hus eller fler bilar, säger Gunnar Påhlson.

Han tror inte heller att OS kommer att ha någon inverkan på landets ekonomiska utveckling och börs. Däremot ser han att närmandet mellan nord och syd i och med OS som politiskt positivt.

– Vinterspelen bidrar helt enkelt till avspänning på halvön, säger han.

Christer Fälldin