Techfonder lockade mest i november Foto: istockphoto

Techfonder lockade mest i november

Publicerad 2017-11-29 10:12:00

Fonder Börsen är stark och kommer att fortsätta vara det. Det präglar fondspararnas köp- och säljbeteende under november. Mest köptes teknikfonder medan företagsobligationsfonder som gått bra hela året plötsligt befinner sig i topp på mest sålda-listan.

Det visar statistiken från Avanzas 570 000 fondkonton. Fondspararna gjorde hela 1,9 fondbyten per konto hittills under månaden.

– Fondspararna tror på en stark börs, storköper aktiefonder och säljer mer stabila fonder, exempelvis senaste årens favoriter fastighets- och företagsobligationsfonder. Undantaget är småbolagsfonderna som vi äntligen börjar lätta på. Här har kurserna rusat mest, säger Claes Hemberg, sparekonom på Avanza.

Det är fortfarande aktiefonder som lockar fondspararna. De fem i topplistan bland mest köpta fonder är fem aktiefonder, varav tre har stor exponering mot USA.

Mest köpta fonder är teknikfonder, globalfonder, Asienfonder, USA-fonder och Sverigefonder.

De mest sålda är företagsobligationsfonder, småbolagsfonder, Brasilienfonder, hedgefonder och fastighetsfonder.

– Teknikfonder köper vi mest, vilket kanske är för offensivt med tanke på att dessa rusat 154 procent de senaste tre åren. När börsen varit stark under många år kan det vara läge att vara försiktig, nu ser vi mer breda fonder på köptoppen, säger Hemberg.

Tillväxtländer lockar sparare igen. Här har vi varit försiktiga i många år, men nu ser ekonomierna starkare ut.

– Tillväxtländerna har gett spararna bra betalt i år. Kina är det enskilda land som lockar mest. Brasilien har samtidigt gett bra tillväxt på kontot i år, men brottas med stora inhemska problem, säger Claes Hemberg.

Fonder med företagsobligationer är bland årets mest köpta, men i november säljer vi dem. Även de mer försiktiga hedgefonderna tappar pengar.

– Småbolag väljer vi bort medan vi fortsätter att köpa Sverigefonder. Det kan vara ett tecken på att spararna inte tror på en lika stark fortsatt uppgång. Den dag det vänder är det också sannolikt bolag med högre prislapp som kommer att falla mest.

Senaste årens stora köp i fastighetsfonder har tvärbromsat då många tar hem sina vinster efter flera år av stark värdeökning.

Privata Affärer