Sydafrikansk revansch Foto: istockphoto

Sydafrikansk revansch

Publicerad 2018-01-26 06:00:00

Fonder 2017 var det ”make it or brake it” som gällde i Sydafrika. En månad in på det nya året är den ekonomiska utvecklingen snabbt på väg uppåt, konstaterar Karin Fries, förvaltare av Carnegie Afrikafond.

Det som framför allt har hänt i början på året, och som blev startskottet för den nya optimismen, är att hela styrelsen till det statliga elbolaget byttes ut, anser Karin Fries.

– Elbolaget var konkursmässigt, med så stora skulder att det ensamt riskerade Sydafrikas kreditvärdighet. Det var otroligt korrumperat, men nu har en ny styrelse som åtnjuter hög respekt tillträtt, säger hon.

Just nu pågår också förhören med förre vd:n och olika finanschefer om vart olika betalningar har gått.

– Jag tror att Sydafrika nu undviker en kreditnedvärdering, bara på grund av den här processen, säger Karin Fries.

Sedan den nye centralbankschefen nyligen tillträdde har optimismen tilltagit ordentligt igen. 

– Investerarna ser med nya positiva ögon på Sydafrika, säger den nytillträdde centralbankschefen Lesetja Kganyago i en intervju med CNBC i Davos.

För det amerikanska nyhetsmediet förklarar han hur det ekonomiska förfallet stoppats, samt hur arbetet med att successivt minska korruptionen, fått investerarna att se på landet på ett nytt sätt.

Men den pågående kampen mot korruptionen gäller inte bara elbolaget utan en mängd olika statliga bolag som samtliga varit konkursmässiga.

År 2017 var minst sagt ett mindre bra år. Åtminstone fram till vändningen i november då siffror började peka uppåt.

– Framför allt bolag inom konsument- och finanssektorn har gått mycket starkt. Ett exempel är H&M-konkurrenten Foschini som är upp 50 procent på ett par månader, säger Karin Fries.

Den nya situationen i Sydafrika, och inte minst utländska investerares nya syn på landet, gör investeringar här intressantare än på länge. Men den nya situationen syns ännu inte riktigt på aktiemarknadens index.

– Det kommer sig av att många av de stora inhemska bolagen på börsen har sin huvudsakliga intjäning utomlands, och de backar för att den sydafrikanska randen nu stärkts.

Även andra länder på kontinenten har några starka månader bakom sig, påpekar Karin Fries.

– Egypten har haft en återhämtning, vilket IMF nyligen konstaterat och ser vi en räntesänkning där under andra kvartalet, efter presidentvalet, så är det mycket positivt.

Hennes egen fond, Carnegie Afrikafond, är bäst i ”Afrikaklassen” just nu och är upp 19 procent på tre månader. Snittet är 16 procent upp.

– Jag tror att det finns en möjlighet till en ännu bättre utveckling om några månader om den nya politiken fortsätter. Då kommer både investerare och konsumenter tillbaka på marknaderna.

Tabellen nedan visar de bästa Afrikafonderna de tre senaste månaderna.

Fonder 3m %
Snitt: 16,31


Carnegie Afrikafond 19,0
Tundra Frontier Africa Fund A SEK 18,0
Templeton Africa A(acc)USD 17,7
Nordea Afrikafond BP 17,5
JPM Africa Equity A perf (acc) USD 16,2
Simplicity Afrika 13,5
Silk - African Lions AR 12,3


Källa: Morningstar 25 jan -18

Christer Fälldin