Sydafrikansk börsfest efter presidentbytet Foto: Mike Hutchings /AP-TT

Cyril Ramaphosa svärs in som Sydafrikas president på torsdagen.

Sydafrikansk börsfest efter presidentbytet

Publicerad 2018-02-15 21:00:00

Fonder Den sydafrikanska börsen steg närmare 4 procent på torsdagen efter att Cyril Ramaphosa svurits in som president. Han har nu åtskilliga utmaningar framför sig för att få ordning på Sydafrikas ekonomi. Men samtidigt ser det ljusare ut än på länge för Sydafrika.

Efter nio år vid makten tvingades till slut Jacob Zuma bort från presidentposten. Redan i december togs partiledarposten i ANC över av Ramaphosa och sedan dess har alla väntat på att Zuma skulle avgå även som president. Men det var först efter hotet om misstroendevotum som Zuma till slut avgick självmant.

Men presidentbytet är bara en del av den upprensningsprocess som pågått i Sydafrika den senaste tiden. Man har bland annat börjat tagit tag i landets statliga företag som inte sällan är rejält misskötta och konkursmässiga. Eftersom många av dessa har gigantiska skulder som garanteras av staten var Sydafrika mycket nära att få skräpstatus i kreditbetyg. Men det har man nu undvikit, bland annat genom att byta ut styrelserna i flera statliga företag.

Man har också visat handfasthet när det gäller problemet med ”state capture”. Näringslivsfamiljen Gupta har stått i centrum i en korruptionshärva med kopplingar till expresident Zuma. Guptas har haft mycket stort inflytande över beslutsfattandet i Sydafrika. Det har kallats för en form av ”state capture” – att staten tagits över av familjen Gupta. Men så sent som i onsdags gjorde den sydafrikanska polisen en räd mot Guptas högkvarter i Johannesburg.

– Presidentbytet är bara en del av processen som pågått i Sydafrika den senaste tiden. Man har visat att man tar problemen med korruption och misskötta företag på allvar och att man kan agera konstruktivt, säger Karin Fries som förvaltar Carnegie Afrikafond.

Att Cyril Ramaphosa nu tar över som president ser hon också som positivt.

– Glädjen att Zuma nu är borta är stor. Men många gläds också över att det nu är Ramaphosa som ska leda Sydafrika. Han är populär, har rötter i ANC och har en bakgrund som en mycket framgångsrik affärsman. Ramaphosa står också för ett liberalt marknadsgrepp, säger Karin Fries.

Men även om Sydafrika nu går in i en ny era efter Zuma så är utmaningarna stora. För det första måste Ramaphosa nu ena ett splittrat ANC för att blicka fram mot valet. Sedan måste han få fart på den sydafrikanska ekonomin som bland annat har en arbetslöshet på runt 27 procent.

– Den ekonomiska aktiviteten måste öka. Det är också viktigt att få igång investeringstakten som faktiskt är negativ. Ramaphosa måste också se till att få ordning på regleringarna kring den för Sydafrika så viktiga råvaruindustrin, säger Karin Fries.

Men även om många problem och utmaningar kvarstår så har det åtminstone ljusnat för Sydafrika.

– Det ser betydligt bättre ut för Sydafrika nu än för ett halvår sedan. Med de här förutsättningarna har Sydafrika en större chans att få ordning på ekonomin, säger Karin Fries.

Magnus Gustavsson