Svindyr Sverigefond med påhittad historik

Avkastningen i jämförelse med OMX Index är helt teoretisk eftersom fonden är helt nystartad.

Svindyr Sverigefond med påhittad historik

Publicerad 2015-05-07 06:24:00

Fonder Med en påstådd avkastning på 19,55 procent i år borde Viking Fonder Sverige vara en av de allra bästa Sverigefonderna i år. Problemet är bara att avkastningssiffran inte är sann.

Sedan en tid tillbaka kan sparare köpa Viking Fonder Sverige via Nordnet och snart kommer fonden också att bli valbar inom premiepensionssystemet.

Fonden har enligt egen utsago ett ”fondkoncept som skapar möjlighet att skilja sig från mängden av andra förvaltare och skapa kraftfulla avkastningar i relation till övriga”. Detta ska ske genom en aktiv och modellbaserad förvaltning där exponeringen mot den svenska marknaden varierar mellan 0 och 200 procent. Att exponeringen kan vara mer än 100 procent beror på den inbyggda hävstången.

Detta låter förstås bra och går man in på Viking Fonders sajt möts man av budskapet att fonden stigit 19,55 procent under 2015. Jämfört med andra fonder är det ett urstarkt resultat. Faktum är att bara en annan Sverigefond har fått högre avkastning i år och det är Cliens Sverige (+22,5 procent).

Även historiken ser bra ut. I snitt har fonden en årlig avkastning på 15,24 procent de senaste tio åren medan index bara gått upp 7,94 procent.

Problemet är att Viking Sverige inte alls gått upp 19,55 procent i år. Inte heller har snittavkastningen varit 15,24 procent de senaste 10 åren. Fonden startades nämligen så sent som i slutet av mars i år och sedan dess har fonden faktiskt gått ner något.

De fina siffrorna är i själva verket helt teoretiska och baserade på hur fonden skulle ha gått om man hade dragit igång 2005. Men nu drog man alltså igång så sent som i mars i år.

Att visa 10-årshistorik för en nystartad fond är inget som tycks bekymra fondens förvaltare Markus Linnes.

– När vi anger utvecklingen har vi tydligt markerat att den är teoretiskt baserad på vår modell och att den redovisas efter avgifter, säger han.

Denna ”tydliga” markering finns i form av en fotnot med en något kryptisk formulering: ”utveckling fram till 2015-03-23 baseras på fondens modellstyrda strategi gällande allokering och baseras på utveckling efter alla avgifter (fast och rörlig)”.

På ren svenska: vi tror att fonden borde ha gått så här om vi hade dragit igång den för 10 år sedan. 

Men Markus Linnes tycker inte att formuleringen är otydlig.

– Vi har alltid tagit förgivet att spararna förstår att det handlar om en nystartad fond. Den teoretiska utvecklingen har vi tagit fram för att spararna ska få en bild av fondens stil och karaktär. Men vi har inga problem att förtydliga detta ytterligare, säger han.

En annan sak som utmärker fonden är den höga avgiften. Med en årlig avgift på 2,25 procent för Viking Fonder Sverige A den allra dyraste Sverigefonden på marknaden. I premiepensionssystemet kommer avgiften att vara 0,89 procent vilket är den högsta tillåtna avgiften för en aktiefond.

– Vi köper breda och stora aktier och den inbyggda hävstången gör att uppgångarna förstärks. På detta sätt hoppas vi slå index rejält på lång sikt och det är det som spararna betalar för. Tror man inte på denna typ av aktiv förvaltning ska man givetvis inte köpa denna typ av fond utan istället söka upp den billigaste indexexponeringen, säger Markus Linnes.

Uppdatering 8 maj: Sedan Privata Affärers publicering har Viking Fonder tagit bort all "historik" på sajten och anger nu bara utveckling sedan start.

Magnus Gustavsson