Storslam för Spiltan Fonder i Årets Fond Foto: Roger Schederin

Spiltan Fonder kammade hem två prestigefyllda utmärkelser vid tisdagens prisutdelning.

Storslam för Spiltan Fonder i Årets Fond

Publicerad 2012-01-24 17:25:00

Fonder Det blev dubbelvinst för Spiltan Fonder när Privata Affärers utmärkelser för Årets Fond delades ut vid en tillställning i Bonnier konsthall på tisdagskvällen.

Årets Fond

Årets Fond är den största oberoende fondutmärkelsen i Sverige. Juryn gör en bedömning utifrån avkastning och risk under 2011 samt tre år tillbaka. Enligt de stränga kriterierna får de nominerade fonderna inte ha bytt förvaltare de senaste tre åren, de ska finnas på minst ett fondtorg och handlas dagligen. Separata regler gäller för hedgefonderna.

I juryn ingår: Per Hammarlund, chefredaktör Privata Affärer, Niklas Lundberg, vd och grundare av Indecap, Sofia Ullerstam, fondreporter Privata Affärer, samt Tobias Kohl, fondanalytiker Indecap.

Privata Affärers chefredaktör Per Hammarlund läste upp juryns motivering till utmärkelsen Årets Fondbolag:

”Detta fondbolag står på spararnas sida med ett spännande utbud, enkelhet och sunt förnuft”.

Spiltan Fonders vd Erik Brändström sprack upp i ett leende när han kallades upp på scenen för andra gången. 

– Jag tror det kan betyda mycket för vår framtida tillväxt, sade han och beskrev framgångsreceptet:

– Vi försöker vara tydliga och enkla i det vi gör. Och se till att sparare verkligen förstår våra produkter så att de kan fatta sitt investeringsbeslut.

Spiltan Fonder utsågs också som vinnare i klassen för bästa Sverigefond för Spiltan Aktiefond Stabil. Här löd juryns motivering: ”Låg risk och långsiktigt gnetande gör denna fond till en vinnare i längden”.

Efter två raka vinster för Excalibur i kategorin Årets Hedgefond bryts nu dominansen. I år gick utmärkelsen till Gladiator. Juryn konstaterade att ”en pessimistisk syn på börsen leder till seger”.

– Vi är fortsatt negativa till börsen. Rallyt i början av året har inte passat mig, men jag tror att det vänder nedåt igen, sade fondförvaltaren Max Mitteregger skämtsamt när han tog emot priset.

Unikt för i år är att det bara är förstagångsvinnare bland pristagarna. Årets Globalfond blev Morgan Stanley Global Brands, med motiveringen: ”Kända varumärken är ett vinnande koncept för globalfonden som år efter år slår de flesta konkurrenter”.

Till Årets Uppstickare utsågs Nordea Obligationsfond.
”Obligationsfonderna blev årets överraskning. Denna förvaltare tog väl vara på möjligheterna”, lyder motiveringen i detta fall.

Dessutom utsågs Avanza Zero genom en omröstning på www.privataaffarer.se  till Läsarnas Favorit. Avanza Zero blev också den första passivt förvaltade fond att bli nominerad som en av de bästa Sverigefonderna.