Storebrand köper Skagen Fonder Foto: Skagen/TT (Montage)

Storebrand köper Skagen Fonder

Publicerad 2017-10-25 08:22:00

FonderUPPDATERAD Norska Storebrand köper fondbolaget Skagen för 1,6 miljarder norska kronor.

Betalningen sker till 75 procent genom nya aktier i Storebrand medan 25 procent sker i kontanter.

Förväntningarna är att transaktionen kommer att leda till initiala synergier på över 50 miljoner norska kronor.

För 2016 redovisade Skagen ett rörelseresultat på 190 miljoner norska kronor och nettointäkter på 771 miljoner norska kronor.

Storebrand är Norges ledande finans- och försäkringskoncern. Trots förvärvet fortsätter Skagen Fonder som eget bolag, med oberoende förvaltare, uppger de nya ägarna. Fördelen för kunderna uppges vara att de får tillgång till ett större utbud av investeringslösningar.

– Vi tror att detta kommer att ge oss möjligheten att ge våra kunder ett ännu bättre erbjudande. Genom våra två organisationers kompletterande expertis och Storebrands finansiella soliditet, kommer vi att ha större möjlighet att vara innovativa och investera i framtiden. Som alltid är vår främsta prioritet att ge kunderna bästa möjliga långsiktiga avkastning och service, säger Skagens vd  Øyvind Schanke.

Huvudkontoret kommer fortsatt att ligga i Stavanger på Norges västkust. Både Skagens  investeringsfilosofi och -process förblir densamma, och portföljförvaltarna och andra nyckelmedarbetare omfattas av ett delägarprogram. 

– Som en av de ledande sparaktörerna i Norden, ser vi förvärvet av Skagen som en viktig byggsten i vår inhemska och internationella tillväxtstrategi. Vi ser fram emot att ta del av Skagens stora kompetens inom aktiv förvaltning, kundrelationer och erfarenhet av distribution internationellt, säger Storebrands koncernchef Odd Arild Grefstad.

Direkt