SPP slopar fiaskofond Foto: Morningstar

Sverigefonden har halkat efter jämförelseindex

SPP slopar fiaskofond

Publicerad 2014-01-20 14:41:00

Fonder Tiotusentals sparare påverkas när SPP slår samman en aktivt förvaltad fond med en indexnära fond. Orsaken är att den aktivt förvaltade fonden inte levererat tillräckligt bra resultat.

– Fonder som inte uppnår våra förväntningar tar vi bort ur vårt utbud eller slår samman med en fond som vi tror mer på. Denna sammanslagning är ett exempel på det. Kunderna får i och med sammanslagningen en bättre sparlösning till lägre kostnad, säger Liza Jonson, vd SPP Fonder.

Tiotusentals svenskar sparar i SPP Aktiefond Sverige Aktiv. Bara inom premiepensionssystemet handlar det om 30 000 individer.

Men för dessa har sparandet varit en dålig affär. Fonden, som bara har fått två stjärnor av Morningstar, levererade 18,7 procents avkastning i fjol. Det är betydligt lägre än genomsnittet på 24,7 procent för fonder i samma kategori.

Det dåliga resultatet gör nu att SPP agerar. Med omedelbar verkan sänks avgiften för fonden från 0,71 procent till 0,20 procent. Samtidigt påbörjas arbetet med att slå samman fonden med SPP:s fond SPP Aktiefond Sverige.

Denna fond är i princip en ren indexfond för den svenska aktiemarknaden. Men eftersom vissa bolag exkluderas av etiska skäl så klassas den formellt som ”indexnära”. 

Även denna fond har en förvaltningsavgift på 0,20 procent och fusionen väntas vara klar i slutet av det första kvartalet.

– Våra kunder vill ha en prisvärd sparlösning som levererar och det får de nu, säger Liza Jonson.

Magnus Gustavsson

SPP , Liza Jonson