Spiltanfond vann läsarnas hjärtan Foto: Rickard Kilström/Kontinent

"Det är en ära att Privata Affärers läsare uppskattar fonden", säger sparekonom Niklas Larsson

Spiltanfond vann läsarnas hjärtan

Publicerad 2014-01-29 14:55:00

Årets Fond En indexfond av unikt snitt. Det är läsarnas absoluta favorit under 2013. Här är motiveringen som vinner en prenumeration på Placeringsguiden.

Över en fjärdedel av alla som tog chansen att rösta på sin fondfavorit på privataaffarer.se framhåller samma fond, Spiltan Aktiefond Investmentbolag.

Fonden, som blev Läsarnas Favorit även i fjol, klättrade 36 procent under året. Vida bättre än Stockholmsbörsen som helhet.

– Det är en ära att Privata Affärers läsare uppskattar fonden. Det känns som att vi har vunnit ”Jerringpriset” två år i rad, säger Spiltan Fonders sparekonom Niklas Larsson.

Spiltan Aktiefond Investmentbolag är bara två år gammal, men har redan lockat många sparare och har ett förvaltat kapital på nästan 1,2 miljarder kr.

Fonden är en indexfond som bara investerar i svenska investmentbolag. Industrivärden och Investor står för 27 procent vardera. Kinnevik och Lundbergs är andra stora innehav.

Men eftersom investmentbolag är aktiva ägare av andra företag köper man som sparare in sig i cirka 120 underliggande bolag, till exempel Skanska, Holmen och Tele2.

Många läsare gillar den låga avgiften på 0,2 procent och faktumet att man får en indirekt aktiv förvaltning. Lars Andersson i Segeltorp vinner en helårsprenumeration på Placeringsguiden med motiveringen:

”En enkel men genial idé med klar "borde kommit på det själv-känsla”. Resultatet talar för sig.”

Omröstningen visade också att Didner & Gerge Småbolag också är en mycket populär fond bland Privata Affärers läsare.

Sofia Ullerstam

Årets Fond , Spiltan aktiefond investmentbolag