Spararna minskar risken – utflöde från aktiefonder Foto: istockphoto

Spararna minskar risken – utflöde från aktiefonder

Publicerad 2017-12-11 09:41:00

Fonder Svenskarna satte förvisso in 4,2 miljarder netto i fonder under november. Men ser man enbart på aktiefonder så noterades faktiskt ett utflöde.

I första hand gjordes nettoinsättningar i obligationsfonder och blandfonder. Däremot gjordes nettouttag från penningmarknadsfonder och aktiefonder (2,1 respektive 0,9 miljarder kr).

– Den skakiga börsen i november fick de aktiva spararna att dra ned på risken och nettosälja aktiefonder, säger Johanna Kull, sparekonom på Fondbolagens Förening.

Samtidigt varnar hon för att dra förhastade slutsatser när börsen sjunker några dagar.

– Att sälja aktiefonder de månader Stockholmsbörsen backar och köpa mer under plusmånaderna är en trend vi sett under hela året. Här kan det finnas anledning att se över sin strategi, annars är det lätt att man hamnar snett i tajmingen. Ett par minusdagar på kontot betyder inte att börsen ska rasa, lika lite som en uppgång utlovar rikedom. För att svära sig fri från irrationella känslor är ett automatiskt månadssparande utmärkt, menar hon.

Sverigefonder var den kategori där utflödet var störst (-2,56 miljarder) följt av ”Andra marknader” (-1,95 miljarder) samt Europa (-1,14 miljarder). Däremot lockade Asien och Globalfonder med inflöden på 2,61 respektive 2,56 miljarder kr.

Magnus Gustavsson