Skagens favoritaktier

Skagens favoritaktier

Publicerad 2013-01-11 13:06:00

Fonder Skagen Fonder har stora förväntningar på 2013 och hänvisar till billiga aktier, inte minst i USA. Men i fjol åkte två av bolagets fonder på en obehaglig överraskning.

Skagen Global hade en trög inledning på 2012, men de senaste månaderna har fonden gått starkt.

– Vi har en meravkastning på nästan 5 procent sedan i somras, säger förvaltaren Kristian Falnes på Skagen Fonders Nyårskonferens i Stockholm som hölls på fredagen.

Just nu hittar han mycket potential i USA som står för en tredjedel av portföljen. Bolagen är ofta globala och har en stark balansräkning.

­– Det finns all anledning att vara optimist och det är lätt att hitta undervärderade bolag för tillfället. Men tyvärr kan det ibland hända oväntade saker, säger Kristian Falnes och syftar på en riktig smäll i fjol då ett kärninnehav, brasilianska elbolaget Eletrobras, tappade 60 procent.

– Staten ändrade plötsligt spelreglerna. För Skagen Global förvann 2,6 procent av årsavkastningen. Kon-Tiki drabbades ännu hårdare.

Ett favoritbolag som fortfarande levererar är Samsung Electronics som har funnits i portföljen sedan 1997. Skagen gillar också svenska SCA, men där har man börjat ta hem vinsten.

– SCA har gjort en fantastisk resa från ett tråkigt konglomerat till ett modernt bolag med fokus på hygien- och konsumentprodukter. Men den stora uppvärderingen av aktien ligger nog bakom oss. Därför har vi börjat sälja, säger Kristian Falnes som under hösten har tankat aktier i Lundin Mining och Autoliv.

­– Svenska bolag håller hög kvalitet och är lite dyrare än det europeiska snittet. Därför är det ganska svårt för oss att hitta köpvärda aktier, säger Kristian Falnes.

Däremot hoppas han mycket på amerikanska IT-bolaget Microsoft.

– Förväntningarna på Microsoft är så låga. Om deras nya produkter slår igenom har aktien en våldsam uppsida.

Den femstjärninga obligationsfonden Skagen Tellus hade ett bra år 2012 med en uppgång på 8 procent. Förvaltaren Torgeir Høien letar efter obligationer och valutor som är undervärderade och hittar just nu bäst möjligheter i tillväxtmarknader och Europa.

­­–I fjol köpte jag irländska, spanska och portugisiska obligationer. Jag håller mig däremot långt borta från Japan och långa amerikanska och tyska obligationer. Ska jag låna av Angela Merkel får jag betala för det. Det känns inte som ett alternativ, säger TorgeirHøien.

Han är inte heller intresserad av svenska räntepapper.

­– Jag undviker långa, svenska obligationer som kommer att dras upp med stöd av den globala ekonomin. Jag är också osäker på den svenska kronans utveckling eftersom det finns en stor oenighet i riksbankens styrelse.

Sofia Ullerstam