Så bra är dina PPM-fonder

Så bra är dina PPM-fonderFoto: Fredrik Sandberg /Scanpix

Så bra är dina PPM-fonder

Publicerad 2009-10-19 10:01:35

Fonder Det finns både succéfonder och mindre bra val bland de tio mest populära PPM-fonderna. Privata Affärer har tittat närmare på svenskarnas favoritfonder.

Trots att det finns närmare 800 PPM-fonder att välja mellan flockas pensionsspararna kring ett fåtal. Faktum är att 77 procent av spararna hade sitt kapital placerat i någon av de tio mest valda fonderna i fjol. Men det finns pengar att tjäna för den som byter.

– Bland de mest populära finns både bra fonder och sådana som ligger i toppen av gammal vana. Om man stannat kvar i en fond som inte lyckats särskilt bra genom åren bör man absolut leta efter andra alternativ, säger Marcus Ehrenpreis, analytiker på Fondmarknaden.se.

Svenskarna är konservativa. Sex av tio fonder på topplistan har legat där sedan PPM-sparandet drog i gång. Många valde fonder år 2000 och har aldrig gjort några ändringar, trots att statistiken visar att det är bättre att vara aktiv.

IT-fonden Swedbank Robur Contura lever på gamla meriter. I starten var det den mest valda med 665 000 sparare, varav nästan hälften fortfarande håller sig kvar.  

– Contura är en av de PPM-fonder som har haft sämst utveckling. Spararna borde ha lämnat den för länge sedan, konstaterar Marcus Ehrenpreis.

Fyra av tio sparare har inte valt några fonder alls. Då hamnar sparpengarna i den statliga Premiesparfonden, som också brukar kallas Soffliggarfonden.

De senaste åren har nästan alla unga PPM-sparare fått sina pengar placerade i Premiesparfonden. Dessutom är många soffliggare äldre och når snart pensionen.

– Många tror att det är en säker placering och är inte medvetna om att Premiesparfonden är en aktiefond som följer marknadens upp- och nedgångar. I fjol sjönk fonden med 36 procent. Det betyder att fonden inte passar den som har en kort sparhorisont, säger Marcus Ehrenpreis.

På listan över svenskarnas tio mest populära PPM-fonder finns tre mycket stora Sverigefonder som är kvar sedan PPM-starten. Även här tycker Marcus Ehrenpreis att spararna ska tänka till.

– Det är svårt för förvaltare att skapa överavkastning om fonden är stor och orörlig. Det blir automatiskt så att de placerar ganska nära index. Därför är det bättre att investera i mindre fonder med skickliga förvaltare. Vi gillar till exempel HQ Sverige och Enter Sverige .

Under åren har de aktiva spararna blivit fler och det har börjat hända något i PPM-toppen. Två gamla läkemedelsfonder, Swedbank Robur Medica och Carnegie Medical , har nyligen trillat ned från listan och tillväxtmarknadsfonden Skagen Kon-Tiki har slagit sig in med turbofart.

Tror du inte att det för sent att lägga pengarna i en tillväxtmarknadsfond efter den kraftiga uppgången?

– Nej, det tror jag inte. Det är där den långsiktiga tillväxten finns. Men man ska aldrig lägga 100 procent i en sådan fond, 10 till 20 procent kan vara lagom,   säger Marcus Ehrenpreis.

Allt fler låter PPM-rådgivare ta hand om sina placeringar vilket påverkar vilka fonder som får inflöden och vilka som ratas.

Rådgivarna väljer inte alltid de fonder som är bäst, utan ofta någon som de själva har koppling till.

Capinordic Fond-i-Fond Strategi har exempelvis gjort en resa i rekordfart. Fonden startade i februari i fjol men är redan en av de mest valda på PPM:s fondtorg med ett förvaltat kapital på 2,6 miljarder kr. Capinordic ingår i samma koncern som den största PPM-rådgivaren Monetar.

SOFIA ULLERSTAM, PRIVATA AFFÄRER

Hela listan samt en djupare granskning av  svenskarnas tio populäraste PPM-fonder hittar du i Privata Affärer nummer 10. Köp i butik nu eller beställ genom att klicka här.