Revansch för Mellanöstern – men framtiden är osäker Foto: Hasan Kamali /AP-TT

Revansch för Mellanöstern – men framtiden är osäker

Publicerad 2018-02-13 06:56:00

Fonder 2017 var något av ett förlorat år för marknaderna i Mellanöstern. Men 2018 har börjat bra och trots förra veckans globala börsfall står många marknader på plus sedan årsskiftet. Men frågan är om den nyvunna optimismen kommer att hålla i sig eller bara är tillfällig.

Fjolåret bjöd på stora svängningar i oljepriset med en bottenkänning på runt 45 dollar per fat i somras. Eftersom ”break even”-nivån för de oljeproducerande länderna i regionen ligger någonstans strax över 60 dollar per fat så var det förstås något som pressade ekonomierna.

I höstas började visserligen oljepriset klättra uppåt men då kom nästa chock i regionen. Då tog den saudiske kronprinsen i med hårdhandskarna för att bekämpa korruption i landet. Flera prinsar, ministrar och affärsmän greps och tillgångar frystes.

"Det var ett hårt slag för regionens redan bräckliga investeringsklimat", skriver Joel Kukemelk som förvaltar fonden LHV Persian Gulf.

Vändning i januari

Men under januari syntes en klar vändning på marknaderna. Oljepriset gick över 70 dollar per fat.

Dessutom släpptes de flesta av de som greps i den saudiska räden i november. Detta efter en överenskommelse som innebar att dessa tillsammans fick betala astronomiska 108 miljarder dollar. Börsen i Saudiarabien steg hela 7 procent i januari och flera andra marknader i regionen följde efter.

Det finns också flera andra saker som talar för regionen i år. Inte minst för den dominerande ekonomin Saudiarabien som bland annat planerar att börsnotera världens största oljebolag Saudi Aramco med ett beräknat värde på 2 triljoner dollar.          

"Börsnoteringen av Saudi Aramco lär locka utländska investerare. Landet har också chans att bli uppgraderad till tillväxtmarknad i år", skriver Joel Kukemelk.

Men allt är trots allt inte frid och fröjd och situationen är trots allt ganska bräcklig. Förra veckans globala börsfall gick inte helt obemärkt förbi börserna i Mellanöstern. Men trots nedgångar ligger saudiska börsen upp närmare 3 procent sedan årsskiftet. Nasdaq Dubai UAE20 Index är upp 2,7 procent medan börsen i Qatar stigit 5,5 procent sedan årsskiftet.

Fallande oljepris en stor risk

Samtidigt har oljepriset fallit tillbaka. Efter toppen på 70 dollar per fat är oljan nu nere på 62 dollar. Det är fortfarande över ”break even”-nivån men om oljepriset fortsätter att falla så betyder det trubbel.

Nyligen gjorde nyhetsbyrån Reuters en undersökning bland ekonomer specialiserade på regionen. Där konstaterade analytikerna visserligen att med ett oljepris på 70 dollar per fat lär flera av de tunga ekonomierna i regionen visa på ett budgetöverskott i år.

Men ekonomerna i undersökningen konstaterade samtidigt att situationen i stort inte förändras med ett högt oljepris. Tillväxten väntas till exempel vara rätt blygsam (+1,5 procent i Saudiarabien och ännu lägre i Kuwait och Qatar).

Skulle dessutom oljepriset falla tillbaka så kommer ekonomierna att pressas. Reuters undersökning gjordes i januari då oljepriset låg på 70 dollar. Då spådde ekonomerna att den nivån var tillfällig och de tycks redan ha fått rätt. Sedan dess har oljan fallit 8 dollar men flera spår ett oljepris på 60 dollar eller därunder. Sammantaget gör detta att framtidsutsikterna i regionen är något bräckliga.

Magnus Gustavsson