Rekordförsäljning av fonder Foto: David Magnusson/TT

Rekordförsäljning av fonder

Publicerad 2016-02-26 13:12:00

Fonder Antalet fondsparare som byter fonder ökar. Spararna gör rekordhöga 1,7 fondbyten per konto och månad, enligt statistik från Avanzas 370 000 konton.

Fondspararna ökade antalet fondbyten med 15 procent i februari jämfört med januari.

– De stora kasten på börsen har gjort sparare mer aktiva. En stor grupp sålde medan mer ovana sparare köpte. Högrisksparare sålde bioteknikfonder och vanliga sparare ränte- och hedgefonder, säger Claes Hemberg, sparekonom på Avanza.

Mest säljer svenskarna fonder med företagsobligationer. Det är fonder som ofta lovat stabila vinster, men som nu säljs för sjunde månaden i rad. Även smalare teknik- och läkemedelsfonder lämnas när spararna tar ett steg ner på risktrappan.

– Sparare reagerar mycket olika även i högriskfonder. Bioteknikchansarna som har en stor del av sitt sparande i dessa fonder överger dem helt, medan mer sansade biotekniksparare däremot har köpt på sig mer.

Hedgefonder har åter igen blivit populära. Under februari var handeln i hedgefonder 40 procent högre än en genomsnittlig månad det senaste året.

– Antalet hedgefonder har exploderat de senaste 20 åren. Nu stängs dock fler än öppnas. Senast vi såg det var under finanskrisen 2008-2009. Fonderna har inte alls lyckats i den oroliga börsen och det senaste året har jag inte mött någon som talar varmt om sin hedgefond, säger Claes Hemberg.

Privata Affärer