Oljepriset bäddar för rysk revansch 2018 Foto: istockphoto

Oljepriset bäddar för rysk revansch 2018

Publicerad 2017-12-06 14:45:00

Fonder Efter ett antal dåliga år ser det ut att ljusna för Ryssland under 2018, anser Fredrik Colliander på Carnegie Fonder. Den ryska oljan är en nyckelfaktor.

Flera skeenden underbygger den positiva trenden i Ryssland just nu, sa Fredrik Colliander, förvaltare av Carnegie Fonders Rysslandsfond, vid ett julevent på Carnegiefonder på tisdagskvällen.

– Inflationen ligger på årsbasis runt 2,5 procent just nu, vilket är en rekordlåg nivå. Samtidigt är tillväxten i år cirka 2 procent. Det är inte mycket, men det visar att ekonomin har bottnat, sade han.

Orsakerna till flera usla år är bland annat de höga politiska riskerna med utvecklingen i Ukraina och i Syrien samt relationerna till EU och USA.

– Det är svårt att tänka sig ett mycket sämre läge än det som har varit, och allt sammantaget har tryckt ner marknaden i botten.

Men nu vänder det, men kanske inte snabbt. Den förväntade uppgången under 2018 beror delvis på oljeprisets vändning uppåt. Rysslands ekonomi har drabbats av flera år av recession som spätts på av lågt oljepris.

– Opec-avtalet om produktionsbegränsningar har inneburit att de stora lagren av olja minskat. I och med att Opec förlänger avtalet under 2018 hålls produktionen på låg nivå samtidigt som efterfrågan ökat och fortsätter att ökar även nästa år – till 1,5 miljoner fat olja per dag. Det kan inte de amerikanska producenterna av shale-olja täcka upp för.

Den ekonomiska vändningen i år syns bland annat på att investeringarna ökat 6 procent, samt att konsumtionen börjar ta fart. Det gäller dock att ta det försiktigt eftersom ”den potentiella tillväxten är begränsad”, då sanktionerna mot Ryssland finns kvar.

– Tillväxten är bara 2 procent, mer normalt borde den varit 4 procent, men trots det befinner sig Ryssland i en tidig fas av tillväxt Värderingarna är fortfarande låga, men en direktavkastning på 5 procent är väldigt bra.

Fredrik Collianders slutsats är att Ryssland nu går in i en liten tillväxtfas, men med stor uppsida om relationerna med väst normaliseras något. Han poängterade att Ryssland behöver västerländska investerare och kapital. Just nu ökar välfärdsgapet gentemot väst, och det är någonting som president Putin sannolikt inte tolererar på sikt.

Kommande räntesänkningar blir också en positiv injektion på ryska marknader. Just nu är realräntan mycket hög, 5,25 procent, men den ska sannolikt ner 200 punkter nästa år.

– Alla vet ju vad som händer när räntor faller så mycket. Jag har varit ganska negativ till Ryssland de senaste fem åren, av goda skäl, men nu finns det en anledning att vara mer positiv.

Christer Fälldin