"Trygga" fonder ger negativ avkastning Foto: istockphoto

"Trygga" fonder ger negativ avkastning

Publicerad 2017-10-17 06:30:00

Korta räntefonder Korta räntefonder, eller penningmarknadsfonder, har alltid setts som en trygg hamn. Men i år ser det annorlunda ut då samtliga fonder i kategorin gett minusavkastning sedan årsskiftet. Joakim Bornold, Nordnets sparekonom, varnar för att risken med penningmarknadsfonderna är högre än vi tror.

Svenskarna hade per den 30 september i år placerat 214 miljarder kr  i korta räntefonder, vars syfte är att vara en säker hamn för pengar och ett alternativ till banksparande.

De korta räntefonderna, eller penningmarknadsfonderna, ska i teorin aldrig avkasta negativt, utan försvara ett värde kring noll. På så sätt har de fungerat som en skyddad plats att parkera sparpengar på.

Men i höst har de brutit en skarp gräns då samtliga av de rena penningmarknadsfonderna (Morningstar kategori Ränte-SEK Penningmarknad) ligger på minus sedan inledningen av 2017.

Sämst är Cliens Räntefond Kort som backat 0,9 procent sedan årsskiftet, men även de allra bästa har gett negativ avkastning, -0,1 procent under samma period.

Utvecklingen för de korta räntefonderna förvånar även experterna. Nordnets sparekonom Joakim Bornold blir överraskad över penningmarknadsfondernas utveckling i år. Och risken med dem är större än spararna tror, anser han.

– De korta räntefonderna har alltid setts som ”säker hamn”. Allt fler, inte bara spararna själva utan även fondförvaltarna, ökar dock riskerna i sina portföljer. Det kommer att synas framöver, säger han.

Sofia Ullerstam, Privata Affärers fondreporter, säger att det är första gången hon ser korta räntefonder backa över hela linjen.

– Men vi har ju minusränta så i teorin bör fonder som investerar i statspapper med kort löptid ge minusavkastning. De fondförvaltare som har möjlighet investerar i stället i företagsobligationer eller bostadsobligationer, men fondbestämmelserna tillåter inte alltid det, säger hon.

Enligt Joakim Bornold beror Cliens kraftiga negativa avkastning på att fonden tog en ”rejäl smäll” med en obligation utställd i ett vindkraftsbolag.

– Det här kommer att hända oftare framöver. Många tror att korta räntefonder bara placerar i penningmarknadsinstrument, men de ligger numera även ofta i olika typer av bolagsobligationer, långt ifrån bara statliga instrument, säger han.

Även de fyra bästa korta räntefonderna har haft negativ avkastning i år, samtliga ned -0,1 procent. De är Länsförsäkringar Kort räntefond, SEB Korträntefond SEK, SPP Penningmarknadsfond och Nordea Sekura.

Fond: i år % 
Snitt: -0,29
   
Cliens Räntefond Kort -0,9
Öhman Penningmarknadsfond A -0,6
Alfred Berg Penningmarknadsfond Hållbar -0,5
SEB Likviditetsfond SEK -0,5
KPA Etisk Räntefond -0,2
AMF Räntefond Kort -0,2
Skandia Penningmarknadsfond -0,2
SEB Korträntefond SEK – Lux -0,2
Swedbank Robur Penningmarknadsfond -0,2
Länsförsäkringar Kort räntefond -0,1
SEB Korträntefond SEK -0,1
SPP Penningmarknadsfond -0,1
Nordea Sekura -0,1
   
Källa: Morningstar 16 okt -17.  

Christer Fälldin

Korta räntefonder , Penningmarknadsfonder , Negativ avkastning , Avkastning