Nya regler stoppar handel med amerikanska ETF:er Foto: istockphoto

Nya regler stoppar handel med amerikanska ETF:er

Publicerad 2017-12-21 09:50:00

ETF:er Hårdare regler gör att handeln med amerikanska börshandladefonder (ETF:er) i princip kommer att upphöra i Sverige. Det avslöjar DI på torsdagen.

Det är de nya Mifid2-reglerna som ställer till det för handel med framförallt amerikanska ETF:er. Det handlar om flera tusen börshandlade fonder som i dag bland annat går att handla via de stora svenska nätmäklarna.

Men de nya reglerna innebär nya tuffare krav på information och dokumentation till investerare. Avanzas Claes Hemberg säger till DI att de amerikanska leverantörer av ETF:erna inte är intresserade av att översätta informationen till svenska då marknaden är för liten. Därför kommer de flesta svenska banker inte längre kunna erbjuda dessa instrument till kunderna.

Avanza har redan beslutat att stoppa försäljningen medan Nordnet snart väntas fatta ett liknande beslut, rapporterar DI.

Avanzas Claes Hemberg säger till DI att i stort sett alla omkring 2 500 amerikanskregistrerade ETF:erna därmed kommer att försvinna från den svenska marknaden.

– Det kommer säkert många sörja, säger han till Dagens Industri.

Kvar på den svenska marknaden blir då bara ett hundratal ETF:er från framförallt Handelsbanken/XACT samt Deutsche Bank.

Även om det inte längre kommer att gå att köpa amerikanska ETF:er kommer kunderna att kunna behålla instrumenten i sina portföljer samt sälja dem.