Nya fondåret: Tech vinnare – hedgefonder slumpas Foto: istockphoto

Nya fondåret: Tech vinnare – hedgefonder slumpas

Publicerad 2018-01-30 10:00:00

Fonder Det har blivit en rivstart för fonder i år och andelen fondaffärer är på rekordnivåer under januari. Tillväxt- och techfonder är vinnarna, medan hedgefonder och företagsobligationer är förlorare.

De flesta köpen under januari gjordes i globalfonder, samtidigt som en del ”smalare” fonder också upptäckts av spararna. Statistiken för januari kommer från nätmäklaren Avanzas cirka 590 000 fondkonton.

– Svenska sparare växlar upp i teknik- och Asienfonder. Samtidigt vräker spararna ut dyra hedgefonder. Även Sverige- och småbolagsfonder har hamnat på säljlistan efter att svenska börsen inte hängt med upp, säger Claes Hemberg, Avanzas sparekonom.

Skepsis mot hedgefonder

Att just hedgefonder plötsligt hamnar överst på Avanzaspararnas säljlistor visar på en ”ny skepsis” enligt honom.

– Nya lagar sedan årsskiftet har blottat höga avgifter. Hedgefonder som tidigare haft avgiften 1 procent i skyltfönstret har nu visat sig ta ut upp till 5 procent. Det påverkar säkerligen beslutet att sälja.

Spararna har sedan nyåret sålt även Sverigefonder på bred front.

– Sverigefonderna har stått och trampat det senaste halvåret och inte hängt med världens börser upp. Spararna har dessutom tagit fallande bopriser som en varning för den svenska konjunkturen och valt att sälja, säger Claes Hemberg.

Tech har blivit favoriter

Teknikfonderna har blivit något av svenskarnas favoriter och de har gått mycket starkt de senaste åren.

– Bolagen har sett stigande vinster. Ny teknik låter också häftigt. Historien visar däremot att teknik och ekonomi inte alltid hänger ihop. Därför borde spararna vara lite försiktiga med branschfonder och hellre spara mest i bredare fonder 

De mest köpta fonderna hos Avanza under januari har varit globalfonder, teknikfonder, Asienfonder, Europafonder och USA-fonder.

De mest sålda fonderna har varit hedgefonder, räntefonder, Sverigefonder, småbolagsfonder och företagsobligationer.

Två byten per konto

Att företagsobligationer nu står på säljlistorna förklarar Claes Hemberg med att räntorna väntas vända uppåt, och då kan fonder med företagsobligationer väntas tappa väsentligt. Fram till oktober hörde dessa fonder till de mest köpta.

– Stora kapitalförvaltare har redan börjat sälja. Denna månad har även privatpersoner tryckt på säljknappen.

Fondspararna gjorde 2,0 fondbyten per konto i januari, enligt Avanzas fondstatistik.

Christer Fälldin