Nya bakslag för Brummer Foto: istockphoto

Nya bakslag för Brummer

Publicerad 2016-03-03 06:52:00

Fonder Hedgefonden Brummer Multi-Strategy har öppnat året med två dåliga månader. Efter februari ligger fonden som ska vara diversifierad och därmed med lägre risk på -2,5 procent. Den riskablare varianten med belåning har fallit mer än dubbelt så mycket.

Multi-Strategy har varit en mycket populär hedgefond som under en följd av år levererat en avkastning med relativt höga ensiffriga tal med låg risk. Och eftersom fondförvaltarna tar rundligt betalt med en hög prestationsavgift som baseras på den del av avkastningen som ligger över den korta räntan, så är det flera som arbetar hos Brummer genom åren som faktiskt blivit miljardärer.

Men nu har Brummer Multi-Strategy drabbats av bakslag efter bakslag. Avkastningen har sjunkit de senaste åren även om det fortfarande varit positiva tal för helåren och enskilda fonder har underpresterat under en längre tid.

Och i år har det gått så långt att bolaget helt avvecklat sina innehav i tre fonder, Zenit, Conosa och MNJ. I år har det dock gått allra sämst för Manticore som främst investerar i aktier inom sektorerna teknik, media och telekom. Fonden har sjunkit med hela 11 procent under januari och februari.

Många större institutioner har stora innehav i Brummer Multi-Strategy och de börjar nu fundera på att sälja av. Och detsamma bör gälla för privatpersoner som börjar tröttna på att inte få den hyggliga avkastning med låg risk som fonden levererat tidigare under 2000-talet.

Magnus Alfredsson