Ny fond investerar i kvinnligt ledarskap Foto: istockphoto

Ny fond investerar i kvinnligt ledarskap

Publicerad 2017-10-27 14:25:00

Fonder Indecap Q30 heter en helt nystartad Sverigefond med fokus på kvinnligt ledarskap, den första i sitt slag på den svenska marknaden.

Före sommaren funderades det på fondbolaget Indecap över om det gick att investera i kvinnligt ledarskap.

Det ledde till att Indecap under sommaren tog in en student som fick kartlägga hur ledningsstrukturen ser ut i 350 bolag på de tre största börslistorna, berättar Mats Lagerqvist, vd på Indecap.

– Därefter byggde vi en databas med data från fem år tillbaka i tiden, samt skapade en algoritm som poängsätter olika bolag utifrån hur bra de premierar kvinnligt ledarskap, säger han.

Fondnamnet kommer av att det ska finnas 30 olika bolag i fonden, som också ska vara sektorneutral. I inledningsskedet finns till exempel 30 procent industribolag, 20 procent konsumtionsbolag samt 3 procent i respektive telekom och råvaror.

Exempel på de 30 bolagen är Mycronic, ÅF A och B, Securitas, Volvo B och Sandvik.

– Tanken är att välja ”bäst-i-klassen-bolag” i de olika sektorerna, säger Mats Lagerqvist.

När investeringen gjordes var samtliga bolag likaviktade, det vill säga 3,33 procent.

Det går att köpa fonden redan nu, hos Indecap eller hos samarbetspartnern Sparbankerna.

– Men tanken är att vi ska finnas på olika fondtorg och även i PPM-systemet.

Även ur ett globalt perspektiv är fonder som skräddarsytts för att möjliggöra investeringar i bolag som premierar kvinnligt ledarskap ovanliga.

Ett skäl till att vilja investera i Q30 gavs i en undersökning från Nordea nyligen. Där konstaterades att bolag som leds av kvinnor går klart bättre än genomsnittet. Undersökningen gjordes av Robert Næss som förvaltar prisbelönta Nordea Stabila Aktier, en fond med viss övervikt i bolag med kvinnlig ledning.

Christer Fälldin

Mats Lagerqvist , Indecap , Robert Næss , Nordea Stabila Aktier