Nu lockar globalfonderna igen Foto: istockphoto

Nu lockar globalfonderna igen

Publicerad 2017-12-28 11:22:00

Fonder Globalfonder har stått i fokus för fondspararna under december. Spararna köper också fler USA-relaterade fonder, medan de helst säljer företagsobligationsfonder och andra fonder med räntekopplingar.

Det visar statistik från 570 000 fondkonton hos Avanza.

– Med stigande räntor i sikte kan det vara klokt att undvika räntefonder med lite längre löptider. De riskerar att gå ner mer än vad de ger tillbaka i ränta framöver, säger Henrik Senestad, sparanalytiker på Avanza.

Även aktiefonder har gått mycket starkt i slutet av året och exponeringen mot USA är stor. Alla av de mest köpta fonder är aktiefonder och tre av fem av dem har stor exponering mot USA.

De mest köpta fonderna hos Avanzas konton i december var globalfonder, USA-fonder, småbolagsfonder, frontierfonder och teknikfonder.

Globalfonderna ger bredd

De mest sålda fonderna var företagsobligationsfonder, räntefonder, hedgefonder, Europafonder och Emerging Markets-fonder.

– Spararna har valt att ta det lite lugnare inför jul och storköper globalfonder. Globalfonder ger spararna både del av utvecklingen från teknikjättar som Amazon, Alibaba och Apple, men också en bredd mot Europa och tillväxtmarknader. Att sprida sina risker är a-o, säger Henrik Senestad.

Frontierfonder gör debut

Frontierfonder är ny på listan över de mest sålda fonderna. Frontierfonderna ger exponering mot länder som Vietnam och Pakistan, samt delar av Afrika.

– Frontierländer är vanligtvis riktigt snabbväxande länder, men de är samtidigt väldigt osäkra kort. Det kan svänga fort, både upp och ner, och det finns oftast en stor politisk risk med att investera i de här länderna. Fjolårsvinnaren Pakistan har exempelvis säckat ihop fullständigt i år, så ta det lugnt, manar Henrik Senestad.

Beredda på räntehöjningar

Det minst attraktiva fondslaget företagsobligationsfonder befann sig länge i år på topplistan, men halkade ur den kring oktober. Sedan dess har svenskarna storsålt kategorin.

– Spararna gör sig beredda på stigande räntor. För när räntorna börjar gå upp börjar obligationer gå ner. Att de köper aktiefonder tyder också på en positiv framtidstro, säger Henrik Senestad. 

Bland aktiefonderna var globalfonder, Europafonder, Asienfonder och Kinafonder de populäraste, medan vi sålde av Nordamerika, Rysslandsfonder, Östeuropa och räntefonder.

Sett till helåret 2017 har global- och indexfonder fått ett rejält fäste. Av nettonysparandet till aktiefonder avser hela 95 procent indexfonder och 92 procent går till globalfonder.

– Över nio av tio sparkronor till aktiefonder går nu till global- och indexfonder. Det om något är att ge sitt framtida jag en rejäl julklapp. Fortsatt ligger dock fem av sex sparkronor i dyra fonder, så lagom till att granen åker ut bör även en och annan dyrfond åka ut, säger Henrik Senestad.

Fondspararna gjorde 1,8 fondbyten per konto under december, enligt statistiken från Avanza.

Christer Fälldin