Nordea överviktar aktier inför 2017

Nordea överviktar aktier inför 2017

Publicerad 2016-11-30 09:30:00

Aktier Nordea behåller övervikt i aktier i sin outlook för 2017 som publiceras i dag. Samtidigt förhåller sig banken neutral mellan regionerna, skriver Nordeas chefsstrateg Michael Livijn.

Aktier har övervikt inför det nya året, menar banken, trots att det finns stor osäkerhet kvar och många politiska risker som kan påverka marknaderna. Dessutom finns det alltid risker efter ett långt aktierally som det vi är inne i nu, men det ändrar inte bilden i resonemanget, eftersom ”till och med Trump” har mottagits väl av marknaderna.

”Fundamenta talar för fortsatt potential i aktier trots perioder med ökad volatilitet”, skriver Livijn i Nordeas Outlook som har rubriken ”2017 – vinna eller försvinna.

Den fortsatta potentialen för aktier beror på att den globala tillväxten blir fastare, samtidigt som vinsterna vänder upp i tillväxtläge. Däremot kommer Feds åtstramningar att sätta press uppåt på räntorna, vilket lägger en nervös sordin över investerarsentimentet.

Men Nordea har svårt att se att räntorna skulle kunna stiga kraftigt under nästa år. Aktier klarar högre räntor om de baseras på att ekonomiska data blir bättre.

Inom långa räntor, överviktar Nordea tillväxtmarknadsobligationer.

Slutsatsen är att behålla övervikt i aktier, men förhålla sig neutral mellan regionerna. Under 2016 har vinnarna varit råvarurelaterade regioner, samt USA och Asien, medan förlorarna varit Europa.

Christer Fälldin

Michael Livijn , Nordea