Lax och olja drar upp Oslobörsen Foto: istockphoto

Lax och olja drar upp Oslobörsen

Publicerad 2018-05-08 06:00:00

Norge April blev en rekordmånad på Oslobörsen med med all time high och kursuppgång på över 6 procent. Lax och olja är ingredienserna bakom lyftet. Norgefonderna gick samtidigt upp över 10 procent under månaden.

För första månaden i år sålde privatspararna hos Nordnet Norge mer aktier än de köpte, och det på en börs som präglades av stora kursuppgångar.

– Det har varit en stark börsmånad som hjälpts på traven av högre lax- och oljepriser. Under börsoron i februari köpte privatspararna aktier som de sedan sålt på all time high-nivåer, säger Anders Skar, operativ chef för Nordnet Norge.

Rapporterna har lett till hög aktivitet på börsen och börslokomotiven har varit Statoil och DNB som båda levererade mycket starka resultat. Trots det är det Norsk Hydro och DNB som lockat flest köpare i april.

Ett av huvudskälen till att det blev stor nettoförsäljning av aktier på börsen i Oslo under april är dock uppköpsryktena kring Norwegian med påföljande kursstegring på 77 procent.

– Norsk Hydro levererade en bättre rapport än väntat, men får fortsatt känna av problemen i Brasilien. Många har utnyttjat kursfallet till att köpa. Sanktionerna mot Ryssland har höjt aluminiumpriset vilket i sin tur har varit positivt for Norsk Hydro-aktien, säger Anders Skar.

Totalt omsattes aktier för 8,1 miljarder norska kronor under april. Mest köpta aktie blev Norsk Hydro som nettoköptes för 59 miljoner norska kronor. Norwegian nettosåldes däremot för 172 miljoner norska kronor och var den aktie som flest privatsparare ville bli av med.

Rapportsäsongens goda börsklimat i Osla har spillt över på Norgefonderna. Bland de tio bästa i Morningstars kategori Norge ligger snittet på en månad på drygt 10 procent upp. Bäst är Holberg Fonder med en uppgång på 13,80 procent räknat från 7 april till 7 maj.

Fonder 1 mån %
Snitt: 10,77
Holberg Norge 13,80
DNB SMB 13,40
Pareto Aksje Norge B 13,30
Alfred Berg Gambak 12,10
Storebrand Norge 11,50
Alfred Berg Aktiv 10,80
Handelsbanken Norge (A1 SEK) 10,80
SEB Norway Focus Fund SEK Lux 10,50
Nordnet Superfondet Norge 10,30
Alfred Berg Norge Classic 9,90


Källa: Morningstar 7/5 -18.

Christer Fälldin