Hernhag: Två nya intressanta fonder

Hernhag: Två nya intressanta fonder

Publicerad 2016-10-03 06:44:00

Fondtips Två av höstens fondnyheter är Spiltan Globalfond Investmentbolag och Aktiespararna Direktavkastning. Båda får tummen upp av Marcus Hernhag som dock längtar efter svenska smartindexfonder och utdelande ETF:er.

Jag gillar nya fonden Spiltan Globalfond Investmentbolag som köper aktier i investmentbolag i olika länder.

Fondens förvaltningsavgift är relativt låga 0,5 procent, men ovanpå det kostar respektive investmentbolags förvaltning en slant också, även om den i till exempel största innehavet Berkshire Hathaway är försumbar. Fonden är ett riktigt bra sätt att sprida riskerna globalt.

En annan ny fond som också kommer i oktober är Aktiespararna Direktavkastning. Fonden investerar enkelt uttryckt i de 15 storbolag på Stockholmsbörsen som haft högst direktavkastning under de tre senaste åren. Strategin påminner om klassikern Dogs of the Dow, där du årligen köper de tio storbolagen som har högst direktavkastning. Historiskt har den strategin gett överavkastning.

Äntligen en Sverigefond med fokus mot utdelningar, men vilken direktavkastning får du som fondsparare i Aktiespararna Direktavkastning? 0 procent. Utdelningsfonden ger ingen utdelning alls.

Okej, fonden återinvesterar all utdelning så du går inte miste om någonting.

Du som vill leva på utdelningar eller bara dryga ut dina övriga inkomster måste sälja andelar i själv. Annat hade det varit med en börshandlad fond, en så kallad ETF. Sådana fonder kan inte bara ge kontantutdelning på samma sätt som aktier, utan du kan dessutom köpa och sälja fondandelar mycket snabbare än i vanliga fonder.

I princip ingen traditionell aktiefond ger utdelningar. Det är som att fondbolagen i Sverige inte tror det finns en marknad för börshandlade fonder som ger utdelningar. För inte handlar det väl bara om att de tjänar mer på aktivt förvaltade aktiefonder som har högre avgifter?

Jag är i vart fall rädd att jag länge än får fortsätta att längta efter fler svenska smartindexfonder och utdelande ETF:er. 

Marcus Hernhag