Här är årets sämsta Sverigefonder Foto: istockphoto

Här är årets sämsta Sverigefonder

Publicerad 2017-10-06 11:00:00

Fonder Coeli har årets två sämsta Sverigefonder, Coeli Sverige och Coeli Select Sverige. Från årsskiftet har avkastningen hittills varit 0 procent, eller strax under. De är de enda Sverigefonder som levererat ett minusresultat detta år då börsen hittills gett lite drygt 10 procent.

Coeli Sverige och Coeli Svergie Select förvaltas båda av Mattias Eriksson som tog över båda fonderna den 1 maj i år. Då var båda rejält på minus. Men på fem månader har han åtminstone lyckats vända utvecklingen till strax under noll, vilket ändå är tillräckligt för att fonderna är de sämsta i sin kategori i år, enligt fondutvärderaren Morningstar.

– Jag är långt ifrån nöjd trots att det gått bra på slutet. Det var betydligt mer hårt jobb än jag trodde när jag ärvde två portföljer, säger Mattias Eriksson.

Eltels kursfall sänkte fonderna

Det som gjorde att Coeli Asset Managements två Sverigefonder plötsligt parkerade i botten på Sverigefondlistan var Eltels haveri då aktien föll 40 procent på en dag.

– Det såldes in som ett stabilt bolag, men det gick helt åt skogen.

Men Eltel var borta ur fonderna redan när Mattias Eriksson började förvalta dem i början av maj, medan resultatet av bolagets holmgång tog lite längre att åtgärda.

Förutom Eltel tog Mattias Eriksson ganska snabbt bort även H&M, Pandora och Telia.

– Jag har försökt hitta köpvärda kandidater och successivt byta ut det dåliga.

Sämre än index

Det har varit mycket jobb och Mattias Eriksson gläder sig åt att fonderna gick riktigt bra under september, men han konstaterar samtidigt att trots uppgången presterade fonderna sämre än index.

– Det var verkstad som gick exceptionellt bra under september, mellan 7 och 16 procent.

Och hans båda Sverigefonder ligger inte tungt i verkstad. Just nu förhåller han sig lite avvaktande, och trots verkstadsframgångarna på sistone har han ändå inte riktigt hoppat på tåget, förutom Volvo och en del Investor som innehåller en hel del cykliskt.

Största innehavet i båda fonderna är Autoliv, som gått bra.

– Jag har behållit en hel del bolag som jag ärvde i fonden, som Nobia och Dometic, men jag är skeptisk till framför allt Dometic, medan Nobia är ett bra bolag. Jag har mest bolag som inte är särskilt drivna av konjunkturen, utan som har mer bolagsspecifika drivkrafter.

Som exempel på sådana bolag nämner Mattias Eriksson Hoist, Essity och Betsson.

För lite cykliskt?

En knäckfråga just nu är hur mycket cykliskt portföljerna ska innehålla. Och, det går aldrig att nå ”den optimala portföljen”.

– USA går oerhört starkt, och Europa har piggnat till från låga nivåer samtidigt som Kina tuffar på och alla makrodata befinner sig på toppnivåer. Det finns inte heller några tydliga signaler på en vändning nedåt, säger Mattias Eriksson.

En av de större frågorna just nu är hur mycket cykliskt fonderna ska innehålla. Han funderar på om Coeli Asset Managements båda Sverigefonder innehåller för få cykliska bolag, samtidigt som han är rätt för att köpa på toppen.

– Jag investerade i Volvo en bit under all time high, men det var ett riktigt beslut även om det tog emot intuitivt.

Många Sverigefonder ser likadana ut, menar Mattias Eriksson. De innehåller bolag som är välkända av alla, men för egen del försöker han ha ett stort inslag av midcap-bolag i sina båda fonder.

– Det är lättare att hitta avkastning i bolag som inte är helt genomlysta, säger han.

Exempel på bra midcap-bolag i portföljerna är Hoist och Betsson. Hoist är största innehavet i fonderna, och har ”ett fantastiskt kassaflöde och skalbar affärsmodell”, samtidigt som vinsttillväxten ligger mellan 20 och 30 procent om året.

– Betsson är ett av många hatat bolag sedan vinstvarningen för ett år sedan, men det har en bra underliggande marknad. Det finns en stadig tillväxt i onlinespelandet och bolaget är en stabil pengamaskin med avkastning på investerat kapital på 20 procent samtidigt som marginalerna är höga.

"Köp billigt, sälj dyrt"

Tidigare har Mattias Eriksson varit chefsaktiestrateg på Nordea och analytiker på Deutsche Bank. Dessutom har han skrivt boken ”Köp billigt, sälj dyrt”.

Tabllen nedan är sorterad på de sämsta Sverigefonderna sedan årsskiftet (andra kolumnen). Som jämförelse utvecklingen de senaste 30 dagarna.

Fond 1 m (%) i år (%)
Snitt: 6,1 12,4Coeli Select Sverige 4,8 -0,9
Coeli Sweden R SEK 4,6 -0,3
Affärsvärldenfonden A  5,3 4,6
Alfred Berg Sverige Plus A 7,3 9,1
Cicero Focus A 5,9 9,3
Alfred Berg Hållbar Tillväxt Sverige A 6,2 9,4
Monyx Svenska Aktier 5,3 9,5
Ålandsbanken Sverige Aktie SEK 4,8 9,5
Öhman Sverige Hållbar A 6,2 9,5
Swedbank Robur Sweden High Dividend 4,2 9,6
AstraZeneca Allemansfond 9,7 10,2
Skandia Cancerfonden 5,6 10,3
Skandia Sverige 5,5 10,3
Handelsbanken Sverige Selektiv (B1 SEK) 7,2 10,4
Skandia Världsnaturfonden 5,7 10,6
Catella Sverige Aktiv Hållbarhet 6 11,1
SEB Sverige Expanderad 5,9 11,1
Handelsbanken Bosparfond Bostadsrätterna 6,3 11,2
Movestic Sverige 7,2 11,2
Solidar Fonder Sverige 7,4 11,2

Källa: Morningstar 6/10

Christer Fälldin

Coeli Sverige , Coeli Sverige Select